Agenția israeliană de spionaj Mossad a plantat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu luni înainte de detonările de marți, au declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză de rang înalt și o altă sursă.
Operațiunea a fost o breșă de securitate fără precedent a Hezbollah, care a dus la detonarea a mii de pagere în Liban, ucigând nouă persoane și rănind alte aproape 3.000, inclusiv luptători ai grupării și trimisul Iranului la Beirut.
Sursa de securitate libaneză a declarat că pagerul provenea de la Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, însă compania a afirmat într-o declarație că nu a fabricat dispozitivele. Aceasta a spus că au fost fabricate de o companie numită BAC, care are o licență pentru a utiliza marca sa, dar nu a oferit mai multe detalii, arată Reuters.
Hezbollah, susținut de Iran, a promis că va riposta împotriva Israelului, a cărui armată a refuzat să comenteze exploziile.
Hezbollah a declarat miercuri într-o declarație că „rezistența va continua astăzi, ca în orice altă zi, operațiunile sale de sprijinire a Gaza, a poporului său și a rezistenței sale, care este o cale separată de pedeapsa aspră pe care inamicul criminal (Israelul) ar trebui să o aștepte ca răspuns la masacrul de marți”.
Complotul pare să fi fost pregătit de mai multe luni, au declarat mai multe surse pentru Reuters.
Sursa principală de securitate libaneză a declarat că grupul a comandat 5 000 de pagere de la Gold Apollo, despre care mai multe surse spun că au fost introduse în țară la începutul acestui an.
Fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a declarat că pagerele utilizate în explozie au fost fabricate de o companie din Europa care avea dreptul de a utiliza marca firmei, al cărei nume nu l-a putut confirma imediat. Într-o declarație, compania a numit BAC ca fiind firma, dar Hsu a refuzat să comenteze locația acesteia.
„Produsul nu era al nostru. Era doar că avea marca noastră pe el”, a declarat Hsu reporterilor miercuri, la birourile companiei din orașul New Taipei din nordul Taiwanului.
Sursa principală de securitate libaneză a identificat o fotografie a modelului pagerului, un AP924, care, la fel ca alte pageruri, primește și afișează mesaje text fără fir, dar nu poate efectua apeluri telefonice. Gold Apollo a afirmat într-o declarație că modelul AR-924 a fost produs și vândut de BAC.
„Noi furnizăm doar autorizarea mărcii comerciale și nu avem nicio implicare în proiectarea sau fabricarea acestui produs”, se arată în declarație.
Luptătorii Hezbollah au folosit pagerul ca mijloc de comunicare low-tech în încercarea de a se sustrage urmăririi locației israeliene, au declarat anul acesta pentru Reuters două surse familiare cu operațiunile grupului.
Dar sursa libaneză de rang înalt a declarat că dispozitivele au fost modificate de serviciul de spionaj al Israelului „la nivel de producție”.
„Mossadul a injectat o placă în interiorul dispozitivului care are material exploziv care primește un cod. Este foarte greu de detectat prin orice mijloace. Chiar și cu orice dispozitiv sau scanner”, a declarat sursa.
Sursa a spus că 3.000 de pagere au explodat atunci când le-a fost trimis un mesaj codat, activând simultan explozibilii.
O altă sursă de securitate a declarat pentru Reuters că până la trei grame de explozibili au fost ascunse în noile pager-uri și au trecut „nedetectate” de Hezbollah timp de luni de zile.
Hsu a declarat că nu știe cum ar fi putut fi aranjate pagerele pentru a exploda.
Oficialii israelieni nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters pentru comentarii.
Imaginile pagereelor distruse analizate de Reuters au arătat un format și autocolante pe spate care erau în concordanță cu pager-ele produse de Gold Apollo.
Hezbollah a fost afectat de atac, care a lăsat luptători și alte persoane însângerate, spitalizate sau moarte. Un oficial Hezbollah, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că detonarea a fost „cea mai mare breșă de securitate” a grupului de la declanșarea conflictului din Gaza dintre Israel și Hamas, aliatul Hezbollah, la 7 octombrie.
„Acesta ar fi cu ușurință cel mai mare eșec de contrainformații pe care Hezbollah l-a avut în ultimele decenii”, a declarat Jonathan Panikoff, fost adjunct al ofițerului național de informații al guvernului SUA pentru Orientul Mijlociu.
În februarie, Hezbollah a elaborat un plan de război care urmărea să remedieze lacunele din infrastructura de informații a grupării. Aproximativ 170 de luptători fuseseră deja uciși în lovituri israeliene țintite asupra Libanului, inclusiv un comandant de rang înalt și un înalt oficial Hamas din Beirut.
Într-un discurs televizat din 13 februarie, secretarul general al grupării, Hassan Nasrallah, i-a avertizat cu severitate pe susținători că telefoanele lor sunt mai periculoase decât spionii israelieni, spunându-le că ar trebui să le spargă, să le îngroape sau să le închidă într-o cutie de fier.
În schimb, gruparea a ales să distribuie pagere membrilor Hezbollah din diferitele ramuri ale grupării – de la luptători la medici care lucrează în serviciile sale de ajutorare.