Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Această decizie s-a luat ca urmare a numărului îngrijorător de cazuri și spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase. Sunt 2.000 de cazuri în 29 de județe.
După creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și după numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat marți epidemie de rujeolă la nivel național.
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.
Anunțul ministerului vine pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.
„Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, transmite Ministerul Sănătății.
Rujeola este cauzată de un virus care trăiește în mucusul nasului și gâtului unei persoane infectate și se răspândește ușor prin respirație, tuse și strănut. Când cineva cu rujeolă tușește, strănută sau vorbește, picăturile infectate ajung în aer (unde alte persoane le pot inspira) sau aterizează pe o suprafață, unde rămân active și contagioase timp de câteva ore, conform Doc.ro.
Dacă alte persoane respiră aerul contaminat sau ating suprafața infectată, apoi își ating ochii, nasul sau gura, se pot infecta. Rujeola este atât de contagioasă încât dacă o persoană are această boală, până la 90% dintre persoanele apropiate acelei persoane care nu sunt imune se vor infecta și ele. Persoanele infectate pot răspândi rujeola altora cu patru zile înainte până la patru zile după apariția erupției cutanate.
Simplul contact cu o persoană bolnavă de pojar crește semnificativ riscul de rujeolă.
• Febră de peste 38 de grade Celsius
• Rinoree (secreții nazale)
• Inflamații la nivelul ochilor
• Sensibilitate la lumina
• Tuse seacă
• Mărirea ganglionilor limfatici
• Lipsa apetitului
• Apatie
• Diaree
• Dureri musculare
De regulă, după primele 4 zile, febră dispare și apăr petele Koplik, specifice bolii. Aceste pete se formează pe mucoasă bucală și au aspectul unor puncte roșii, deschise la culoare în mijloc. În mai puțin de 24 de ore dispar aceste pete, însă apare erupția cutanată, inițial în spatele urechilor și apoi pe tot corpul. Erupția cutanata persistă până la 7 zile.