LIFESTYLE

S-a terminat cu tradiționalul „3 mese pe zi”. Mihaela Bilic explică noua tendință alimentară

S-a terminat cu tradiționalul 3 mese pe zi. Mihaela Bilic explică noua tendință alimentară

S-a terminat cu tradiționalul „3 mese pe zi”. Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre schimbarea obiceiurilor alimentare.

Potrivit acesteia, modelul tradițional cu trei mese pe zi este tot mai des înlocuit de gustări frecvente și mese mici. Medicul a menționat date dintr-un sondaj din 2024 care arată că 56% dintre oameni au renunțat la mesele clasice în favoarea gustărilor, iar 73% le consumă zilnic.

S-a terminat cu tradiționalul „3 mese pe zi”. Gustarile iau locul meselor

„S-a terminat cu tradiționalul „3 mese pe zi”, “mic și des” este viitorul culinar/alimentar

Gustările nu sunt o noutate. Valoarea pieței globale pentru industria gustărilor a depășit 270 miliarde dolari în acest an și va crește cu o rată anuală de 6,20% până în 2030. Acolo unde odinioară gustările erau consumate între mese, acum le înlocuiesc complet, într-un fenomen cunoscut sub numele de „snackificare”.

Un sondaj din 2024 al Consiliului Internațional pentru Informații Alimentare a constatat că un procent uimitor de 56% dintre persoane au înlocuit mesele tradiționale cu gustări sau mese mai mici, în timp ce 73% au declarat că apelează la gustări cel puțin o dată pe zi”, a scris Mihaela Bilic.

 „Consumatorii se simt mai bine atunci când mănâncă puțin și des”

Potrivit Mihaelei Bilic, gustările frecvente au devenit populare din motive de comoditate, stilul de viață actual impunând soluții rapide și ușor de consumat. Mulți consumatori spun că se simt mai energici și mai bine când mănâncă puțin și des, comparativ cu mesele copioase care provoacă oboseală.

„Principalul motiv este, fără îndoială, comoditatea. Stilul de viață actual obligă consumatorii să caute opțiuni alimentare rapide și convenabile atât acasă, cât și înafara casei.

Un alt motiv este accesul la gustări sănătoase, este posibil să mănânci rapid și echilibrat, gustarea înseamnă mai mult decât un baton de ciocolată sau un pachet de chipsuri.

În plus, consumatorii declară că se simt mai bine și își mențin nivelul de energie atunci când mănâncă puțin și des, în loc de 3 mese copioase care îi fac să se simtă obosiți și leneși.

Preferințele în materie de gustări variază de la o generație la alta: copiii preferă gustările dulci, cum ar fi fursecurile și prăjiturile iar adulții preferă opțiuni sănătoase, cum ar fi fructele, nucile și iaurturile”, a scris medicul.

 „Nu doar viața se schimbă, ci și alimentația”

Mihaela Bilic a subliniat că tendința de „snackificare” oferă oportunități importante pentru industria alimentară, consumatorii cerând tot mai des gustări sănătoase, bogate în proteine, fibre și ingrediente naturale.

Potrivit medicului, alimentația se schimbă odată cu stilul de viață, iar modelul tradițional este înlocuit treptat, ceea ce ar putea însemna o reinventare a modului în care ne hrănim.

„Creșterea tendinței de snackificare creează o oportunitate majoră pentru industria alimentară, iar cerințele devin tot mai specifice. Produsele bogate în proteine, fibre și ingrediente naturale câștigă teren și 45% dintre consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru gustări cu ingrediente sănătoase.

Se vede treaba că nu doar viața se schimbă, ci și alimentația. Modelul pe care le-am folosit de secole este pe cale să apună și mâncarea va fi reinventată… nu rămâne decât să sperăm că e spre binele nostru!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele