NEWS

S-au scumpit benzina și motorina. Din nou! Cea mai mare creștere de anul acesta

S-au scumpit benzina și motorina. Din nou Cea mai mare creștere de anul acesta

Ziua de 25 ianaurie vine cu o veste proastă pentru șoferi. S-au scumpit benzina și motorina.

Benzina și motorina s-au scumpit din nou, pentru a şasea oară de la începutul anului 2023. Aceasta este cea mai mare majorarea a prețului, aproape 10 bani pe litru, din 2023.

Astfel, un litru de benzină costă între 6,43 lei și 6,73 lei. Motorina pleacă de la 7,59 lei și ajunge la 7,84 lei, conform observatornews.ro.

Faţă de începutul anului, carburanţii sunt cu 60 de bani mai scumpi – adică un plin costă cu 30 de lei mai mult, mai notează sursa citată.

Explicațiile pentru aceste scumpiri pleacă de la faptul că nu mai există compensarea de 50 de bani / litru de la pompă, iar un alt motiv este legat de prețul petrolului, care a ajuns la cea mai ridicată valoare din ultimele 2 luni: 88 de dolari pe baril.

Mai mult, pentru că pe 5 februarie intră în vigoare un nou embargou, cel asupra carburanților produși din țiței rusesc, ar trebui să ne așteptăm la noi creșteri de prețuri la pompă în perioada următoare.

Cu cât s-au scumpit benzina și motorina. Prețurile azi, 25 ianuarie:

Benzină 6,43 lei – 6,73 lei/litru

Motorină 7,59 lei – 7,84 lei/litru

Autoritățile promit că reintroduc subvenţia dacă scumpirile continuă. Experţii din energie cred că marile companii ar putea refuza să suporte o parte din compensare din profitul lor, după ce statul le-a impus taxa de solidaritate, mai notează sursa citată.