NEWS

SAGA versus UNTOLD. Două festivaluri organizate în același timp, pentru același public

SAGA versus UNTOLD. Două festivaluri organizate în același timp pentru același public

SAGA și UNTOLD. Anul acesta România va avea nu un festival de muzică electronică, ci două. Și pentru ca ieșirea din pandemie să fie făcută cât mai intens, ambele festivaluri vor avea loc în același timp, dar în două locații separate. SAGA are loc la București, la Romaero Băneasa, în timp ce UNTOLD are loc la Cluj, pe stadionul Cluj Arena și în parcul din jurul stadionului.

Festivalul SAGA va avea loc în perioada 10 – 12 septembrie, în timp ce UNTOLD începe mai devreme și va avea loc în perioada 9 – 12 septembrie.

Lineup SAGA și UNTOLD

Pentru că ambele festivaluri au loc în același timp și artiștii care vin la aceste festivaluri au trebuit să ”aleagă” unde să concerteze. Sau să fie aleși.

SAGA este organizat de ALDA, un producător de evenimente și festivaluri din Olanda. Printre altele ALDA organizează Amsterdam Music Festival, dar și show-urile lui Armin van Buuren – A state of trance.

La București SAGA aduce astfel un lineup bogat, dat fiind colabările pe care le are deja cu DJ renumiți din echipa lui Armin van Buuren, dar și alți DJ care au mai participat la evenimentele lor. Printre aceștia la București vor fi prezenți Tiësto, Carl Cox, Alan Walker, Masked Wolf, Sickick, Nicky Romero, Oliver Heldens, Robin Schulz, Deborah de Luca, Dubfire, Artbat, Baggi, Denis Sulta, Fisher, Hot Since 82, Mathame, Umek, Timmy Trumpet, Vini Vici, W&W, Robin Schulz, Salvatore Ganacii și mulți alții.

Artiștii români prezenți la SAGA vor fi Antonia, Inna, Guess Who, Spike, Gojira & Planet H, Deliric și alții.

Pe de altă parte, UNTOLD este organizat de o companie românească încă din 2015. De la prima ediție, festivalul UNTOLD a dovedit că este unul din cele mai mari festivaluri din Europa și a reușit să aducă aici atât nume importante din industria muzicală, dar și un public record pentru Cluj-Napoca.

La UNTOLD 2021 nu vor putea participa artiștii care se duc la SAGA la București, dar îi vom putea vedea pe Dimitri Vegas & Like Mike, David Guetta, Martin Garrix, Steve Aoki, Alok, Afrojack, DJ Snake, Lost Frequencies, Benny Benassi, Martin Solveig, The Script, Parov Stelar și rapper-ul american TYGA, care vine pentru prima dată pe scena principală UNTOLD.

La UNTOLD vor participa și nume românești cum ar fi Subcarpați, Vama, Grasu XXL, Dj Shiver, Killa Fonic, Macanache, Paraziții, Satra B.E.N.Z sau Spike.

Oraganizare SAGA și UNTOLD

La nivel de oraganizare festivalurile sunt în două locuri complet diferite ca aspect și funcționaltiate. UNTOLD este organizat pe un stadion, o sală polivalentă și un parc. În același timp SAGA este organizat pe platfroma aeroportului Băneasa și în câteva hale de avioane ale Romaero.

UNTOLD oferă astfel mai multe facilități pentru public, cum ar fi locuri pe scaune pe stadion sau în sala polivalentă, acces mai facil pentru public la spațiile de mâncare sau la toaletele din aceste incinte.

Pentru că spațiile de la Romaero nu sunt gândite pentru acest tip de evenimente, cu prezență mare a publcului, SAGA va trebui să găsească soluții de amenajare pentru cei care își doresc o experiență cât mai plăcuă.

Prețuri UNTOLD și SAGA

Unul din elementele care fac diferența între festivaluri este prețul pe care trebuie să îl plătească publicul.
La UNTOLD prețul biletelor din acest an pleacă de la 159 de euro plust taxe, pentru un abonament de 4 zile. Un bilet de o zi, pleacă de la 55 de euro plus taxe.


La SAGA prețul biletelor este mai mic. Acesta pleacă acum de la 499 de lei, abonament pentru 3 zile, în creștere de la 399 de lei. Participanții care achiziționează bilete la SAGA vor avea acces și la show-ul Sound of Bucharest organziat de Armin van Buuren, complementar festivalului SAGA pe 25 septembrie.

Este neobișnuită decizia de a organiza două festivaluri de același gen – muzică electronică și dance – în aceeași țară și în același timp, dar în localități diferite. Acest lucru ar putea face ca publicul să se împartă între cele două festivaluri și să nu fie o prezență numeroasă la niciunul dintre acestea.
Un alt motiv de frustrare pentru public, ar fi împărțirea artiștilor între cele două festivaluri, în funcție de influența și bugetul fiecărui organizator.

Dar până atunci, nu ne rămâne decât să sperăm că România va avea o situație epidemiologică bună, astfel încât aceste festivaluri să fie posibil de organizat și să nu fie anulate în ultimul moment.

Potrivit reglementărilor actuale, la o rată de incidență mică se pot organiza festivaluri cu maxim 75.000 de oameni, dar accesul acestor persoane trebuie să fie condiționat de vaccinare sau de prezentarea de teste COVID negative la intrare.

Conform normelor actuale ambele festivaluri vor trebui să se încheie la ora 2 dimineața.