Premierul Marcel Ciolacu a promis un salariu mediu de 2.000 de euro/lună net și un PIB de circa 500 de miliarde euro. Sunt cifre cu care șeful Guvernului s-a lăudat în fața investitorilor americani, cărora le-a cerut sprijinul pentru a construi economia în viitorii ani.
Împreună cu cei mai importanți miniștri din Guvern, Marcel Ciolacu s-a prezentat în fața investitorilor americani cu propuneri concrete de colaborare în următorii ani.
”Vreau să vă lansez astăzi o propunere concretă, am să definesc câteva garanții de stabilitate obligatorii și, la final, doresc să fac și o promisiune. Este, de fapt, crezul meu economic pentru viitorul României.
Încep prin a vă propune să dezvoltăm împreună cinci obiective de investiți strategice și mecanismele de finanțare cele mai adecvate.”, a declarat premierul la AmCham CEO Business Forum.
Din spusele premierului, Guvernul vine cu reglementări pentru facilitarea afacerilor, stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă bine plătite. În plus, se adăugă investiții publice record din fonduri europene, buget și surse atrase, scheme de ajutor de stat, garanții, granturi și alți stimuli economici.
Marcel Ciolacu le-a cerut investitorilor americani know how și tehnologie, dar și specialiști și investiții private, inovare și potențial de export.
”Am setat deja un etalon de investiții publice de minim 7% din PIB care trebuie să reprezinte o medie și pentru următorii 4-5 ani. Asta înseamnă că în perioada 2024-2028 putem investi în economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene și de la bugetul de stat.”, a explicat Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu e convins că, în 4 ani, România poate avea un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 300 miliarde euro în 2023.
”România poate avea un salariu mediu brut de 2.000 euro pe lună și un salariu minim brut de 1.200 euro pe lună. Acolo ne va duce, de altfel, în mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european.
În al treilea rând, trebuie să întoarcem în economie în total prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli și garanții, între 8 și 10% din PIB. Cu adevărat, aici, va trebui să mai lucrăm cu domnul ministru al finanțelor împreună cu domnul ministru al economiei.
În al patrulea rând, să atragem investiții străine directe cumulate de 40 miliarde euro.Și nu în ultimul rând, să devenim cea mai puternică economie din Europa Centrală și de Est depășind Polonia la indicatorii privind convergența economică.”, a concluzionat șeful Guvernului