NEWS

Salariul minim european, obligatoriu și în România. Câți bani va scoate Guvernul pentru obiectivul PSD

Salariul minim european obligatoriu și în România. Câți bani va scoate Guvernul pentru obiectivul PSD
sursă foto: economica.net

Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate statele din Uniunea Europeană. Directivele europene trebuie aplicate din 15 noiembrie.

În România, PSD și-a asumat introducerea salariului minim european de la 1 ianurie 2025. Primul pas în acest sens constă în majorarea venitului minim în plată de la 3.300 la 3.700 de lei brut. Guvernul va opera această creștere în luna iulie a acestui an.

Salariul minim european aplicat și în România

Salariul minim european este definit ca jumătate din cuantumul venitului mediu pe economie. În aceste condiții, în cazul în care majorarea din iulie are loc, Guvernul poate spune că a mai bifat un obiectiv. Merită menționat că venitul salarial mediu luat în calcul pentru stabilirea bugetului asigurări sociale de stat pe anul în curs a fost stabilit la 7.567 lei.

Ministerul Muncii împreună cu experții PSD elaborează un plan de măsuri fiscale pentru a face posibilă transpunerea directivei europene în legislația europeană. Odată ce procesul este finalizat, salariații cu venitul minim pe economie vor ști cuantumul majorărilor de care vor beneficia.

Marcel Ciolacu
sursa foto: INQUAM PHOTOS, Octav Ganea

Obiectiv asumat oficial de PSD

Partidul Social Democrat și-a luat angajamentul să implementeze directiva europeană privind salariul minim european. Un obiectiv pe care social-democrații vor să-l îndeplinească până la finalul anului 2024.

„PSD își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, specialiștii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat de presă al social-democraților.

Salariul minim european
Foto: stiripesurse

Când intră în vigoare salariul minim european

Din vara anului trecut de când a preluat guvernarea, PSD s-a remarcat prin politicile publice centrate pe protecția socială. Partidul Social Decmocrat a acordat numeroase beneficii financiare pentru persoanele vulnerabile. Măsuri care de altfel au pus presiune pe mediul privat. potrivit Antena 3CNN.

„PSD consideră că trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, într-o manieră predictibilă, care să garanteze creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România.

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană.

PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor. Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare”, se menționează la finalul comunicatului.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele