Alimentele pe care le consumăm joacă un rol important în structura și sănătatea creierului. Cercetările arată că alimentele bogate în vitamine, minerale, antioxidanți, flavanoli, polifenoli și acizi grași omega-3 pot proteja creierul.Șase alimente care ar trebui mâncate zilnic pentru sănătatea creierului. Ele pot ajuta la îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a sănătății generale a creierului.
Dieta MIND contribuie la îmbunătățirea sănătății creierului, a memoriei și a vigilenței prin includerea unei varietăți de alimente hrănitoare. Aceste alimente pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli neurodegenerative legate de vârstă, cum ar fi demența și Alzheimer, notează EatingWell.com.
Vegetalele cu frunze verzi, cum ar fi varza si spanacul, sunt pline de substante nutritive. Inclusiv vitamina K, beta caroten, acid folic si vitamina E.
Vitamina E este un antioxidant care protejeaza celulele de deteriorarea radicalilor liberi. Vitamina K și beta-carotenul au fost, de asemenea, legate de îmbunătățirea sănătății creierului. Ajutând la prevenirea pierderii memoriei și la îmbunătățirea cognitiva.
Ești fan al preparatelor cu care de miel? Dacă da, află că mielul aduce beneficii sănătății creierului pe termen lung.
Potrivit unui studiu recent, consumul săptămânal de miel a fost asociat cu o cogniție îmbunătățită pe termen lung.
Ouă
Ouăle sunt, probabil, cel mai popular aliment pentru micul dejun. Asta din motive întemeiate. Sunt ieftine și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Mai ales când vine vorba de sănătatea creierului.
Știați că consumul regulat de ouă a fost asociat cu o performanță cognitivă îmbunătățită la adulți? Ouăle sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de colină.
Colina a fost legată de reducerea inflamației și de promovarea funcției creierului. Cum ar fi menținerea memoriei și a comunicării între celulele creierului.
Somonul este cunoscut ca o sursă excelentă de proteine. Însă este grozav și pentru sănătatea creierului. Peștele gras precum somonul are un conținut ridicat de acizi grași omega-3. Esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea creierului. Pe lângă îmbunătățirea sănătății creierului, acești acizi grași au fost asociați cu scăderea riscului de boli de inimă și artrită. Somonul poate fi preparat într-o varietate de moduri.
În timp ce toate fructele de pădure sunt benefice pentru sănătatea creierului, afinele sunt în fruntea listei.
Ele contribuie cu nutrienți esențiali pentru organism, inclusiv vitamina C, vitamina K, mangan și fitonutrienți. Acești nutrienți ajută la stimularea fluxului de sânge și oxigen în creier. Rezultând o concentrare îmbunătățită.
Consumul unei diete care conține o varietate de legume și fructe, cum ar fi afinele, este asociat cu un risc mai mic de tulburări cognitive legate de vârstă, demență și boala Alzheimer.
Nucile sunt o completare excelentă pentru orice regim alimentar. În comparație cu alte oleaginoase, nucile oferă de două ori mai mulți antioxidanți. Conțin o sursă excelentă de acid alfa-linolenic (ALA), care este un acid gras esențial omega-3 pe bază de plante. Care ajută la contracararea declinului cognitiv prin suprimarea inflamației și a stresului oxidativ.
Inflamația și stresul oxidativ au fost legate de boala Alzheimer și demența.