NEWS

Scad salariile pentru acești angajați. Milioane de români sunt afectați direct

Scad salariile pentru acești angajați. Milioane de români sunt afectați direct
Sursa foto: monden.ro

Măsurile luate de Guvern scad salariile pentru mai multe categorii de angajați din România.

În primul rând, scad salariile pentru IT-știi care câștigă peste 10.000 de lei. Aceștia urmează să plătească, mai nou, un impozit pe venit de 10%. Totodată, scrie stiripesurse.ro, angajații din agricultură, sectorul alimentar sau construcții vor plăti și ei 10% contribuție la asigurările sociale de sănătate, ceea ce înseamnă tot o diminuare a veniturilor din salariu.

”Marea reformă fiscală” include și reducerea cu 25% a numărului de secretari de stat dar și reducerea cu 50% a numărului de consilieri.

O reduce de 10% din totalul posturilor care aparțin autorităților publice locale vor fi tăiate, în acest caz salariații rămânând din start fără loc de muncă, iar măsurile fiscale ce privesc veniturile angajaților nu se opresc aici. Guvernanții au hotărât să taxeze tichetele de masă cu 10% pentru contribuții la sănătate.

Norma de hrană va fi de 4.000 de lei pe an. Aceasta va fi primită de bugetarii care au până în 8000 de lei venit net, excepție făcând MAPN, MAI, angajații din justiție, etc.

Și nu în ultimul rând sporul pentru condiții de muncă poate fi de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1500 de lei brut lunar.

Bugetarii cu peste 8000 de lei net nu vor mai primi vouchere de vacanță iar cei care primesc vor fi taxați cu 10% contribuție la sănătate și ei.

Pe de altă parte, angajații din IT vor fi scutiți de la contribuția la Pilonul 2 de pensii, la fel ca cei din construcții, agricultură și industria alimentară, care erau scutiți și anterior. Toți aceștia vor putea opta să contribuie la acest pilon, dacă își doresc.

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, a explicat, la Antena3 CNN, cum vor fi afectați angajații:

”Am făcut deja niște evaluări pe care vreau să vi le prezint. Să începem cu impactul pe salariul minim. Există odată cu acest proiect de lege pe care urmează să își asume răspunderea un alt act normativ care vizează creșterea salariului minim de la 3000 de lei la 3300 de lei, concomitent cu eliminarea acelei deduceri fiscale de 200 de lei care se aplică salariul minim. Așadar, crește salariul minim de la 3300 de lei, concomitent cu eliminarea acelei facilități, acelei deduceri de 200 de lei”.

Practic, asta înseamnă că din cei 300 de lei pe care angajatorii din România îi voi plăti pentru majorarea salariului minim, pentru lucrătorii pe care îi au angajați cu salariul minim, din cei 300 de lei 98 de lei vor rămâne în venitul net al salariatului, iar 202 lei intră la bugetul de stat.

”Ca să înțelegeți dimensiunea acestui de mers, impactul pe bugetul general consolidat, adică venituri în plus până la 31 decembrie anul curent, pentru că avem în economia României 1,8 milioane de salariați plătiți pe salariul minim, impactul va fi de peste 1 miliard”, a explicat Dumitru Costin.

În Parlament au fost depuse astăzi câteva amendamente controversate. Un amendament despre care liberalii susțin că este al PSD a creat marți scandal pe grupul intern al parlamentarilor PNL, în timp ce parlamentarii PSD nu recunosc acest lucru. În final, amendamentul a fost scos de pe lista amendamentelor trimise la guvern de grupurile parlamentare PSD și PNL.

Modificarea propusă la proiectul de asumare al Guvernului privind măsurile fiscale prevede să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2. Mai exact, românii trebuiau să opteze până la finalul lui martie 2024 dacă rămân la fondul de pensii ales pentru Pilonul II, dacă nu o fac rămân asigurate în sistemul public.

Un alt amendament se referă la taxarea băncilor. În varianta Guvernului, se introduce un impozit de 1% pe cifra de afaceri, suplimentar impozitului pe profit. Amendamentul discutat se referă la un procent de 2% pentru 2 ani (2024-2025), iar apoi de 1% din 1 ianuarie 2026.

bogdan@mediaflux.ro Bogdan Coroamă este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Univerității Hyperion. Și-a început cariera în presă în anul ... vezi toate articolele