Scenariul în care Trump pierde și preia puterea oricum. Pe măsură ce ziua alegerilor se apropie, președintele Donald Trump și-a intensificat retorica de contestare a integrității procesului electoral, reluând afirmațiile privind frauda din 2020. Confruntându-se cu o cursă strânsă împotriva vicepreședintelui Kamala Harris, Trump și aliații săi au elaborat strategii de contestare a rezultatului în cazul în care pierde.
Democrații își afirmă angajamentul de a asigura alegeri corecte pe fondul scepticismului tot mai mare al publicului.
La patru ani după ce a refuzat să cedeze în fața lui Joe Biden cu afirmații nedovedite de fraudă electorală care au culminat cu asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, fostul președinte Donald Trump pune din nou la îndoială alegerile prezidențiale din SUA.
Aflat acum într-o cursă strânsă împotriva vicepreședintelui Kamala Harris, Trump și aliații săi s-au pregătit de ani de zile să conteste rezultatul în caz de înfrângere, cu strategii menite să pună la îndoială integritatea alegerilor pe mai multe fronturi, potrivit France24.
Încă de la începutul campaniei sale, Trump s-a concentrat foarte mult pe punerea la îndoială a procesului electoral. În timpul dezbaterii prezidențiale din iunie, el a fost întrebat de trei ori dacă ar accepta rezultatele alegerilor din 2024. Răspunsul său: ar face acest lucru numai dacă alegerile au fost „corecte, legale și bune”.
La mitingurile sale de campanie, Trump și-a îndemnat susținătorii să anticipeze o victorie, lăsând să se înțeleagă că orice pierdere s-ar datora corupției.
„Mi-ar plăcea să câștig votul popular cu ei trișând. Lasă-i să trișeze, pentru că asta fac ei; o fac foarte bine, sunt foarte profesioniști. Dar cred că avem o șansă foarte bună de a câștiga votul popular”, le-a spus el susținătorilor la un miting în Salem, Virginia, sâmbătă.
După înfrângerea lui Trump în 2020, echipa sa a inițiat 60 de procese în mai multe state pentru a contesta rezultatele, invocând o fraudă generalizată, însă niciunul nu a avut succes. Această experiență a determinat echipa lui Trump să își rafineze abordarea pentru 2024. Potrivit lui Olivier Richomme, expert în drept electoral și profesor de istorie americană la Universitatea Lyon 2, strategia de această dată este mai amplă și mai calculată.
„Trump are o armată de avocați, coordonată de consilierul său politic Stephen Miller”, a explicat Richomme. „Ei au inițiat deja procese cu mult înainte de alegeri și intenționează să continue și după aceea”.
Mulți americani se tem chiar de un război civil în cazul în care Trump va pierde alegerile.