Schimbare importantă pe piața muncii. Numărul românilor care își caută un loc de muncă a scăzut semnificativ în ultimii șase ani, potrivit studiului efectuat de Boston Consulting Group (BCG) citat de Mediafax.
Astfel, ponderea românilor care își caută o slujbă a scăzut în prezent la 8%, după ce în 2020 procentul a fost de 13% și de 22% în 2018.
Destinațiile principale rămân în continuare Germania, Regatul Unit și Spania. În privința destinațiilor globale pentru relocare, țara noastră ocupă locul 89, în creștere față de 2018 și 2020, când ne-am clasat pe locurile 92, respectiv 78.
Raportul are la bază datele culese de la pest 150.000 de respondenți din 188 de state. Australia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit și Germania sunt cele mai căutate țări la nivel global. La capitolul orașe, muncitorii care caută un loc de muncă în străinătate aleg Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi şi New York, alături de Londra.
În privința numărului de români care cauta activ un loc de muncă în străinătate, ponderea a scăzut de la 22% în 2018, la 13% în 2021, până la 8% pentru anul trecut, un procent de aproape trei ori mai mic decât media globală de 23%.
Pe de altă parte, a crescut numărul românilor care ar accepta un loc de muncă în străinătate, dar în regim remote. Pe acest sector, ponderea a crescut de la 61% în 2020 până la 74%, un procent mai mare decât media globală de acum trei ani, de 57%.
Două motive invocă românii care aleg să lucreze în străinătate, partea financiară (85%) și calitatea vieții din țările respective (77%). Aproximativ două treimi dintre românii care ar pleca în străinătate și datorită mai bunelor sistemelor medicale și de asistență socială din țările respective.
Un sfert dintre angajații români care lucrează în design, artă, profesii creative și arhitectură își doresc să lucreze în străinătate. Pe locul doi sunt muncitorii manuali, iar pe trei sunt profesioniștii din managementul afacerilor.
Raportat la tendința globală, un procent de 30% dintre cetățenii români ar fi dispuși să lucreze pe o perioadă nedeterminată în străinătate.