Schimbare majoră în Legea Pensiilor. Aceasta vizează vârsta de pensionare, care se află într-un proces continuu de creștere și care, în viitor, nu va mai face diferențe între femei și bărbați.
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat că egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați se va realiza cu cinci ani mai devreme decât era prevăzut inițial în Legea Pensiilor. Astfel, în loc de 2035, această schimbare va intra în vigoare încă din 2030, potrivit RomâniaTV.
”După cum se știe, sistemul public de pensii este în schimbare, într-o amplă reformă. Tendinţa în Europa este de schimbare a acestor sisteme de securitate socială. Nu puteam sărim noi, suntem parte din UE. Dacă observaţi, aceste sisteme de pensii au nişte condiţii de eligibilitate mult mai stricte, şi mă refer la vârsta de pensionare care trebuie corelată cu speranţa de viaţă, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii, pe termen mediu şi lung. Acest lucru se întâmplă şi în România. Am încercat, în principal, prin noua lege a pensiilor să oferim condiţii mai bune. Dacă mergem şi ne uităm pe media stagiilor de cotizare din UE, acolo oamenii lucrează de la 40 de ani în sus. Cam aceasta este media”, a declarat Daniel Baciu.
Astfel, prin noua lege a pensiilor, se dorește menținerea angajaților în câmpul muncii pentru o perioadă mai lungă, astfel încât aceștia să contribuie mai mult la sistem, beneficiind ulterior de pensii mai mari. De asemenea, a fost introdus un mecanism prin care pensiile sunt corelate cu anii de cotizare, ceea ce s-a reflectat deja în creșteri semnificative ale pensiilor pentru cei cu vechime mare.
”Noua legea a pensiilor, 360/2023, asta face, încurajează munca şi implicit contributivitatea. Dacă ne uităm pe statistici, indemnizaţia socială pe fiecare lună scade. Încercăm să scoatem din această zonă cât mai mulţi beneficiari. La intrarea legii aveam 1 milion de beneficiari, acum avem 800.000 şi tendinţa este de scădere”, a mai spus Baciu.
În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Conform noilor reglementări, începând din 2030, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani pentru toată populația aptă de muncă.
Baciu a mai spus că potrivit noilor reglementări, nu va mai exista pensia anticipată parțială.
”Pe legea actuală există doar pensie pentru limită de vârstă și pensia anticipată, nu mai există pensia anticipată parțială”, a conchis Daniel Baciu.