NEWS

Schimbări la bonurile de masă de la 1 ianuarie! Tichetele de masă se majorează, dar se și impozitează

Schimbări la bonurile de masă de la 1 ianuarie Tichetele de masă se majorează dar se și impozitează
sursa foto: colaj foto

Începând cu 1 ianuarie, bonurile de masă (tichetele de masă) vor fi suplimentar taxate conform Legii taxelor (296/2023). Conform acestei legislații, firmele care oferă aceste tichete angajaților vor trebui să plătească și o contribuție la sănătate (CASS) în valoare de 10% pentru ele.

Tichetele de masă se majorează, dar se și impozitează

Legea care prevede impozitarea suplimentară a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate de angajatori lucrătorilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Practic, acest lucru înseamnă că angajații care beneficiază de aceste avantaje prevăzute în contracte vor primi cu 10% mai puțin începând cu veniturile din 1 ianuarie 2024.

De la 1 august, valoarea maximă a unui tichet de masă a fost stabilită la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie va crește la 40 de lei. În ceea ce privește voucherele de vacanță, angajatorii pot acorda acestea în limita a șase salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pe parcursul unui an fiscal, cu un maxim de 18.000 de lei în 2023.

Bonurile de masă se acordă doar în format electronic

Atât tichetele, cât și voucherele pot fi acordate doar în format electronic prin intermediari autorizați de pe piață. În ceea ce privește taxarea acestora, până în prezent ele erau supuse doar impozitului, fără a implica contribuții sociale.

Unii români au sugerat că introducerea contribuției la asigurările sociale (CAS) ar fi fost o alternativă mai bună pentru a beneficia de aceasta la pensie. Totuși, dat fiind faptul că viitorul sistemului de pensii este incert, această soluție nu pare să fie una potrivită în prezent.

Suprataxarea tichetelor

În ceea ce privește suprataxarea tichetelor de masă, companiile care le-au oferit angajaților până acum vor suporta costul suplimentar dacă continuă să le ofere și după 1 ianuarie 2024. Mulți antreprenori afirmă că nu au altă opțiune și că acordarea acestor tichete este necesară pentru a menține satisfacția angajaților și a păstra forța de muncă, scrie România TV.

Cu toate acestea, mulți angajați se așteaptă ca angajatorii să nu majoreze valoarea tichetelor în mod reglementat în viitor. În prezent, un tichet de masă poate atinge 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, acesta va crește la 40 de lei. Acestea reprezintă, de fapt, plafonuri, iar companiile au opțiunea de a opta pentru valori mai mici.

De asemenea, se remarcă o altă schimbare în privința acordării voucherelor de vacanță pentru bugetari. Chiar dacă Guvernul a anunțat creșterea valorii tichetelor la 35 de lei încă din septembrie, angajații din mediul privat susțin că sumele rămân neschimbate pe carduri. Ei au descoperit că suma vehiculată public inițial nu este obligatorie.

Astfel, chiar dacă tichetele de masă vor fi suprataxate începând cu 1 ianuarie 2024, acestea rămân o opțiune atractivă în locul creșterilor salariale. Ele sunt scutite de la contribuția la asigurările sociale (CAS) în proporție de 25%, deși reprezintă în continuare un cost suplimentar pentru firmele care le acordă.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau unt
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă livrare de rachete Taurus către Ucraina
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe ce aruncaţi la gunoi în fiecare zi.
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe...
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui angajat o mărire salarială de 300%. Ce a făcut acesta pentru a obţine această recompensă
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui...
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Adevărul despre pensiile din România! Cât primești, de fapt, după 40 de ani de muncă
Adevărul despre pensiile din România! Cât primești, de fapt, după 40 de ani de muncă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru...
Eveniment supranatural cu Vadim. Ce a povestit văduva Tribunului
Eveniment supranatural cu Vadim. Ce a povestit văduva Tribunului
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei. Circulaţia pe podul Kerci, oprită temporar
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei....
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de 80 de lei
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de...
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul îl știe toată țara!
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul...
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile