NEWS

Scumpiri istorice la medicamente. Românii sunt șocați de prețurile din farmacii

Scumpiri istorice la medicamente. Românii sunt șocați de prețurile din farmacii
Sursă foto: Pexels

Românii trebuie să facă față unor scumpiri istorice la medicamente. De la 1 august s-au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri, la cele mai ieftine produse. Cauza o reprezintă nivelul ridicat al costurilor cu materia primă.

 

Luna august a adus scumpiri istorice la medicamente

Institutul Național de Statistică a anunțat o creștere record a prețurilor medicamentelor în luna august. Este vorba despre un procent de 20,78% față de luna iulie și o majorare de 15,06% faţă de august 2022.

Spre comparaţie, în întregul an 2022, preţurile medicamentelor au crescut, în medie, cu 5,78% – nivel-record pentru ultimii 12 ani. Un nivel de creştere a preţurilor medicamentelor cu 20% nu a mai fost atins de cel puţin două decenii în România.

Scumpirile la medicamente au venit după corecţia preţurilor din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed). Canamed include peste 6.200 de medicamente, iar în cele mai multe cazuri, preţurile medicamentelor au crescut, mai ales în cazul produselor ieftine, pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară de cel mult 14%, conform News.ro.

Care sunt cauzele acestor scumpiri

Întreg lanțul de scumpiri a pornit de la ordinul de ministru nr. 1.346/2023. Actul normativ emis de ministrul Sănătății prevede că, în cadrul procesului de corecţie a preţurilor din Canamed din 2023, “preţurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate şi care au o valoare mai mică de 25 lei pot fi indexate cu 14%, iar cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 lei – 49,99 lei pot fi indexate cu 7%”.

Indexarea este aplicată şi preţurilor medicamentelor generice, biosimilare sau inovative care constituie referinţă pentru medicamentele respective.

Acest ordin a fost emis la insistențele producătorilor de medicamente care au cerut măsuri urgente din cauza creşterii preţurilor la materiile prime şi materiale necesare în industria farmaceutică.

Preţurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România.