#secretstory

Scurta și tumultoasa viața a lui Janis Joplin. Momentul teribil când a spart o sticlă în capul lui Jim Morrison. ”Ce femeie tare” a exclamat liderul The Doors

Scurta și tumultoasa viața a lui Janis Joplin. Momentul teribil când a spart o sticlă în capul lui Jim Morrison. Ce femeie tare a exclamat liderul The Doors

Scurta și tumultoasa viața a lui Janis Joplin. N-a avut o carieră îndelungată, dar, chiar şi aşa, a influenţat muzica mai multor entertaineri care i-au urmat, precum Alicia Keys, Pink şi Joan Jett. Iar piesele sunt încă votate în topuri până în zilele noastre.

La peste 50 de ani de la moartea ei din cauza unei supradoze de heroină, Janis Joplin rămâne una dintre cele mai emblematice voci ale muzicii rock, iubită pentru stilul și onestitatea ei emoțională.

Scurta și tumultoasa viața a lui Janis Joplin. A fost votată ”cel mai urât bărbat din campus”

Născută pe 19 ianuarie 1943, în orașul rafinăriei de petrol Port Arthur, Janis Lyn Joplin a putut să citească înainte de a merge la școală.

Fiind o fată dolofană de 14 ani, cu acnee severă, a fost deseori agresată la școală. Era interesată de artă și literatură și a scris poezie. „Am început să cânt când aveam aproximativ 17 ani. Puteam să cânt. A fost o surpriză – cel puțin”, a spus ea mai târziu. Nu-și dăduse seama cât de puternică era vocea ei.

Eliberarea ei interioară de mediul ei conservator va fi în cele din urmă remarcată în aspectul ei: Joplin și-a vopsit părul portocaliu și a purtat haine bărbătești sau rochii shaggy. Fata care avea un complex de inferioritate a decis să înceapă să atragă atenția.

Joplin a terminat liceul și mai târziu a studiat arta la Universitatea din Texas din Austin. Acolo, apariția ei provocatoare a făcut-o să fie numită „cel mai urât bărbat al universității” într-o revistă de satira pentru băieți.

Femeia superstar a rock-ului

La vârsta de 18 ani, Joplin s-a mutat în San Francisco, la ani-lumină din punct de vedere cultural de Port Arthur, Texas. Ea a devenit o icoană a mișcării hippie, iar vocea ei a simțit ca un cutremur în scena muzicală .

Liceeanca nepopulară a ajuns în cele din urmă pe coperta revistei Newsweek. Articolul, intitulat Rebirth of Blues, a descris-o ca fiind prima femeie superstar a rock-ului, adăugând că la Festivalul Internațional de Muzică Pop de la Monterey din 1967, „o violă volatilă de nitroglicerină pe nume Janis Joplin a aruncat în aer rock lumea larg deschisă”.

De-a lungul carierei de cinci ani a lui Joplin, ea a vândut 15,5 milioane de albume doar în SUA și a obținut recunoaștere internațională – toate acestea în timp ce ducea un stil de viață destul de autodistructiv.

Relația cu Jim Morrison de la The Doors

Cântăreaţa avea relaţii intime atât cu bărbaţi, cât şi cu femei. Cea mai importantă idilă cu o femeie a fost cea cu Peggy Caseta, care a durat până la moartea ei prematură. De fapt, chiar în noaptea în care şi-a pierdut viaţa, Janis trebuia să aibă un menage a trois cu logodnicul ei, un student din Berkeley pe nume Seth Morgan, şi Caserta, însă niciunul dintre ei n-a apărut la orgia plănuită.

În 2018, Caserta a declarat, pentru Rolling Stone, că Joplin era „amuzantă, deschisă şi lipsită de inhibiţii, dar nu era deloc considerată drăguţă şi multe femei n-o considerau concurenţă în faţa altor bărbaţi…”

Joplin şi Jim Morrison aveau în comun pasiunea pentru băutură, însă amiciţia lor scârţâia pe alocuri din cauza firii nesuferite a regretatului lider al trupei The Doors. La o petrecere organizată de producătorul muzical Paul Rothchild, Janis a refuzat avansurile pe care i le făcea Jim, însă el a continuat să încerce să-o cucerească pe cântăreaţă până când acesta, sătulă de insistenţele lui, a spart în capul lui o sticlă de Southern Comfort.

Cu toate că a fost lovit destul de tare, căzând la podea năuc, Morrison a continuat să o admire pe Joplin cu acelaşi elan: „Ce femeie tare! Este extraordinară!”, ar fi spus acesta, conform celor publicate în biografia “Break On Through: The Life and Death of Jim Morrison”, scrisă de James Riordan.

Supradoza de heroină

Deoarece cântăreața bea whisky și înjura pe scenă, nu avea voie să cânte în Houston, Texas iar părinții ei considerau comportamentul îngrozitor. Totuși, familia a fost totuși alături de ea până la sfârșit.

Pe 4 octombrie 1970, Joplin nu a reușit să apară așa cum era programat pentru o sesiune de înregistrări la Sunset Sound Studios din Los Angeles, unde lucrase la albumul ei Pearl cu Full Tilt Boogie Band. O colegă a condus la hotelul Landmark, unde stătea ea, și a găsit-o întinsă pe podea, moartă.

Autopsia a relevat cauza morții: supradoză de heroină. Legenda chitarei și colegul hippie Jimi Hendrix murise cu doar două săptămâni mai devreme, tot la vârsta de 27 de ani.

Cu doar câteva zile înainte de moartea ei, Joplin și-a semnat testamentul, care includea o sumă mare pentru privegiul ei la Lion’s Share din San Anselmo, California. Trimisese 200 de invitații, tipărite cu mesajul „Drinks are on Pearl”. Restul averii a fost lăsată familiei.