Se dau 200 de euro de la stat pentru românii din această țară. Termenul limită este 30 septembrie. Vizați de acest ajutor sunt toți cetățenii rezidenți în Spania, fiind vizate persoanele fizice cu venituri mici.
Ajutorul de 200 de euro în Spania este oferit persoanelor care au obținut venituri foarte mici în anul precedent pentru a-i ajuta la plata facturilor tot mai mari. Termenul pentru depunerea cererii este 30 septembrie, astfel că cei care se încadrează să obțină acest sprijin din partea statului spaniol trebuie să se grăbească.
S-a aprobat prin Decretul-Lege 11/2022 din 25 iunie, prin care se adoptă și se prelungesc anumite măsuri pentru a răspunde consecințelor economice și sociale în urma războiului din Ucraina, pentru a face față vulnerabilității sociale și economice și pentru recuperarea economică și sociale a insulei La Palma, un ajutor economic de 200 euro pentru persoanele fizice cu un nivel scăzut de venituri și patrimoniu, indiferent dacă sunt salariați, persoane fizice autorizate sau persoane fără loc de muncă.
Totuși, trebuie îndeplinite câteva condiții:
Sunt excluse de la acest ajutor persoanele care primesc deja Venitul Minim Vital sau orice alt tip de pensie.
Pot solicita acest ajutor persoanele care la data de 27 iunie 2022 aveau reședința legală și efectivă în Spania de cel puțin un an imediat anterior și în mod neîntrerupt, care realizează o activitate în muncă, pe cont propriu sau ca angajat, cotizând la sistemul de Securitate Socială sau într-un sistem alternativ sau sunt înscriși ca persoane în căutarea unui loc de muncă la Biroul de Șomaj, indiferent dacă obțin sau nu șomaj, iar veniturile obținute în anul 2021, incluzând veniturile pe care le obțin persoanele care locuiesc cu solicitantul, să fie mai mici de 14.000 euro brut, iar patrimoniul să nu depășească suma de 43.196,40 euro, excluzând locuința, scrie occidentulromanesc.ro.
Există și limite care trebuie luate în considerare pentru obținerea acestui ajutor și anume ca suma veniturilor persoanelor care locuiesc cu beneficiarul ajutorului, în același domiciliu, pe parcursul anului 2021, să fie inferior sumei de 14.000 euro pe an, brut, iar patrimoniul acestora să nu depășească suma de 43.196,40 euro.
Veniturile și patrimoniul se vor stabili ținând cont de persoanele care locuiesc cu beneficiarul la data de 01 ianuarie 2022 și sunt unite prin căsătorie sau pereche de cel puțin doi ani anteriori, prin relație de familie până la al treilea grad inclusiv (de exemplu: copii, frați, bunici, unchi, nepoți, nurori, cumnați), precum și cei care conviețuiesc cu beneficiarii cu scopul de adopție sau tutelă permanentă.
Așadar, se vor lua în considerare veniturile pe care le obțin persoanele menționate anterior și care conviețuiesc cu beneficiarul în același domiciliu și nu se vor avea în vedere veniturile persoanelor care nu au legătură de familie dintre cele menționate anterior cu beneficiarul. Asemenea cazuri pot apărea atunci când beneficiarul locuiește într-o cameră închiriată individual, iar în casă există mai multe persoane care conviețuiesc cu acesta, fără a avea o legătură de rudenie dintre cele menționate.
Relațiile de rudenie care se iau în considerare sunt până la al treilea grad inclusiv, adică copii, părinți, socri, nurori, cumnați, bunici, frați, nepoți, unchi, străbunici și strănepoți. Veniturile și patrimoniul acestora, dacă locuiesc împreună cu beneficiarul, se vor calcula conform dispozițiilor articolului 20, alineatele 1, 4 și 5 din Legea 19/2021, din 20 decembrie, prin care se stabilește Venitul Minim Vital (Ingreso Mínimo Vital), așadar nu se va avea în vedere la patrimoniu valoarea locuinței unde beneficiarul își are domiciliul.