NEWS

Se dau 450 de lei în plus la salariu în toată România! Există o singură condiție. Cine va primi banii?

Se dau 450 de lei în plus la salariu în toată România Există o singură condiție. Cine va primi banii
sursa: romaniatv.net

Se dau 450 de lei în plus la salariu în toată România, cu o singură condiție. Astfel, o serie de români ar putea primi banii suplimentari, însă acest lucru depinde de fiecare angajator în parte. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de mărire? Totul se întâmpla de la 1 ianuarie la nivel național.

Se dau 450 de lei în plus la salariu în toată România! Există o singură condiție. Cine va primi banii?

Și angajatorii au de câștigat și ei dacă se va aproba mărirea. Practic, vestea bună pentru angajatori este că din cei 450 de lei suplimentari, ei nu vor plăti taxe pentru 200 de lei. Românii care ar putea beneficia de mărire sunt cei ce au salarii cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei. Totuși, această măsură este una voluntară. În cazul în care firma nu oferă majorări peste 450 de lei, trebuie să plătească impozit pentru toată suma impozite.

Astfel, cei ce au salariu minim pe economie vor avea în plus 200 de lei, lunar, fără impozite, începând de la 1 ianuarie. Potrivit unui sondaj, numai 47,1% din angajații de la noi din țară au primit mărire de până la 5%. Dintre români, 27,7% au primit majorări salariale în 2022.

De la 1 ianuarie 2023 se anunță creșteri salariale, astfel că salariul minim pe economie poate ajunge chiar și la 3.000 de lei, dacă se va aproba. Cei ce lucrează în domeniul construcțiilor pot beneficia lunar de 4.000 de lei.

„A apărut propunerea ca salariul minim pe construcţii să crească la 4.000 de lei. Asta aduce un plus de contribuţii care îmi acoperă acel 12,5% astfel încât să fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurărilor de stat”, a declarat Adrian Câciu, ministerul Finanțelor.

Românii nu pot fi altfel decât bucuroși dacă vor beneficia de aceste creșteri salariale începând cu luna ianuarie a anului 2023.

Marius Budăi anunță că va exista o impozitare a veniturilor salariaților din 2024

Marius Budăi, ministrul Muncii, a transmis recent că în anul 2024 va exista o altă impozitare a veniturilor salariaților.

,,Această măsură este pentru acest an, dar vom discuta cu mediul cu afaceri, este pentru anul bugetar 2023 – această sumă care nu este impozitată, nici taxată va fi discutată la sfârșitul anului (n.r. 2023). Decizia creșterii salariului minim a fost discutată cu partenerii sociali. (…) Câteodată mai bine ești dușmanul binelui – Când iei decizii, acele decizii trebuie să fie în așa fel construite încât să nu strici mai mult decât vrei să repari”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru Interviurile Știrileprotv.ro.

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie va fi 3.000 de lei brut, în creștere de la cei 2.550 de lei de acum, a anunțat Guvernul. În mână, asta înseamnă o leafă de 1.863 de lei. Peste 2 milioane de români, estimează oficialii, vor fi plătiți cu salariul minim, anul viitor. Din cei 3.000 de lei – valoarea salariului brut de la 1 ianuarie 2023 – 200 de lei sunt scutiți de impozit și contribuții la fondurile de asigurări. Netul va ajunge la 1863 de lei, cu 339 de lei mai mult față de cât este în prezent.

În prezent, 1,3 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie, dintr-un total de 5,2 milioane de angajaţi. Alți 500.000, din agricultură și în construcții, au deja leafa minimă stabilită la 3.000 de lei brut. Pentru construcții, decizia este să se ajungă la 4.000 de lei.  În total, potrivit ministerului Muncii, numărul românilor plătiţi cu salariul minim va ajunge la 2,1 milioane.

Acum, salariul minim înseamnă 40% din cel mediu. În 2024, ar trebui să fie cel puțin 50%, așa cum cere o directivă europeană. Ne uităm și la situația de acum și vedem că salariul mediu net abia a trecut de 4.000 de lei. Pe sectoare de activitate, diferențele sunt foarte mari, dacă privim extremele. Cine lucrează în industria țițeiului este cel mai avantajat – aici salariul mediu net este deja la peste 16.000 de lei. La polul opus sunt cei care muncesc în hoteluri și restaurante, de aceea angajații din acest domeniu se bazează mult pe bacșișuri.