Se dau bani în plus la pensie de la 1 iulie. Ministrul de Finanțe a luat decizia de urgență

spot_img

Este decizia momentului pentru pensionarii din România care vor primi bani în plus la pensie conform unui anunț făcut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Măsura intră în vigoare de la 1 iulie.

Se dau bani în plus la pensie de la 1 iulie. Ministrul de Finanțe a luat decizia de urgență

Guvernul a decis în urmă cu câteva zile lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice, în valoare de 1,1 miliarde de euro, incluse în programul “Sprijin pentru România”. Astfel, pe lângă amânarea pentru nouă luni a ratelor la bănci, va fi oferit și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mai mici de 2.000 de lei.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit despre posibilitatea înghețării pensiilor sau salariilor, în contextul reducerii cu 10% a cheltuielilor publice cu bunuri și servicii, pentru a asigura fondurile pentru programul Sprijin pentru România.

Anunțul ministrului privind pensiile românilor

Pensiile și salariile nu vor fi afectate, spune ministrul, care a transmis că îngheţarea acestora este exclusă. Adrian Câciu a mai precizat că nu vor fi afectate investițiile, asistența socială, pensiile sau salariile, iar reducerea cheltuielilor va fi însoțită de majorarea veniturilor la buget și de creșterea absorbției fondurilor europene.

„Nu este momentul să facem o risipă financiară pe bunuri și servicii în acest an complicat. Nu uitați că 10 milioane de persoane depind de bugetul de stat. Trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani”, a spus ministrul Finanțelor.

De asemenea, ministrul Finanțelor susține că nu vor fi reduse doar achizițiile de bunuri și servicii. În schimb, vor fi făcute economii și în alte sectoare, cum ar fi subvențiile și transferurile.

Potrivit ministrului, pachetul de sprijin nu va duce la creșterea inflației, așa cum au anticipat unii analiști. Ministrul spune că pachetul compensează niște creșteri de prețuri care au avut deja loc și cu creează inflație, care este pe costuri și nu pe cerere.

Totodată, Adrian Câciu a ținut să precizeze că din iulie vor fi înghețate și angajările la stat, dar decizia va permite continuarea unor proceduri aflate în curs.

„Cea mai mare creștere de posturi bugetare a avut loc între septembrie și octombrie 2021, cu 30.000 de posturi. În acesst an avem o creștere de, cred, 1000 de posturi pe lună, la nivelul întregii administrații, locală și centrală, și vin după o serie de amânări a angajărilor la stat de câțiva ani. Nu are de unde să apare o creștere semnficativă a angajări”, a spus ministrul Finanțelor.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.