NEWS

Se dau tichete de 620 de lei începând din octombrie! Se așteaptă decizia finală a Ministerului Muncii

Se dau tichete de 620 de lei începând din octombrie Se așteaptă decizia finală a Ministerului Muncii
sursa foto: Playtech.ro

Vești bune la nivel național, după ce s-a aflat că se dau tichete de 620 de lei începând chiar de luna viitoare, din octombrie. Ministerul Muncii a pus recent în dezbatere publică un nou proiect care să sprijine românii care au nevoie de aceste sume de bani.

Astfel, după aprobarea tichetului de creșă, căci despre el este vorba, părinții vor primi un ajutor de 620 de lei. Totuși, condiția este ca aceștia să nu mai fie în concediu pentru creșterea copilului și să își ducă copilul la creșă. Practic, valoarea acestui ajutor ar crește cu 20 de lei față de majorarea din luna aprilie.

Tichetul de 620 de lei va fi acordat din luna octombrie până în februarie 2024.

Se dau tichete de 620 de lei pentru românii care au nevoie de acești bani

 

Marți, pe ordinea de zi a Ministerului Muncii a fost pus spre dezbatere un proiect conform căruia valoarea tichetului de creșă va fi majorat începând cu luna octombrie a acestui an, de la 600 la 620 lei. Potrivit informațiilor furnizate de avocatnet.ro, suma maximă alocată sub formă de tichete pentru fiecare copil aflat în creșă nu poate depăși limita lunară stabilită prin ordinul ministrului.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a propus un proiect de ordin privind majorarea sumei lunare pentru tichetele de creșă în semestrul II al anului 2023. Acesta a fost supus dezbaterii la Ministerul Muncii și prevede o creștere de 20 de lei a valorii voucherului.

„Pentru semestrul II al anului 2023, începând cu luna octombrie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 620 de lei”, a transmis oficialul guvernamental.

Modificarea propusă de Ministerul Muncii va fi valabilă până în februarie 2024

Există diverse modalități prin care angajatorii pot oferi sprijin financiar angajaților, iar tichetele de creșă reprezintă doar una dintre acestea. Cu precizare, beneficiarii tichetului de creșă sunt părinții care nu se află în concediu pentru creșterea copilului și își duc micuții la creșă sau îi lasă sub îngrijirea unor bone care lucrează legal, cu carte de muncă.

Beneficiile sub formă de tichete se acordă lunar, în conformitate cu procedurile stabilite prin lege și discutate la nivelul fiecărui angajator. De asemenea, acestea nu sunt supuse contribuțiilor sociale obligatorii. Proiectul supus dezbaterii la Ministerul Muncii trebuie să fie semnat și ulterior publicat în Monitorul Oficial pentru a fi pus în practică.

Tichetele crescuseră în aprilie 2023

În luna aprilie, tichetele de creșă au crescut la 600 de lei de la 570 cât erau inițial. În Ordinul nr.2062/2022 se transmite faptul că acești 600 de lei sunt primiți și în primele două luni ale celu de-al doilea semestru al anului în curs, adică și în august și septembrie.

„Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, este de 600 lei”, se arată în Ordinul nr.2062/2022.