NEWS

Se dau vouchere gratuite pentru toți românii! Nicolae Ciucă a confirmat oficial: Asigurăm un buget de 400 milioane lei

Se dau vouchere gratuite pentru toți românii Nicolae Ciucă a confirmat oficial Asigurăm un buget de 400 milioane lei
sursa: Observator Prahovean

Se dau vouchere gratuite pentru toți românii! Nicolae Ciucă, premierul României, a confirmat oficial programul ”Rabla pentru becuri”, anunțând că Guvernul va asigura un buget de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu becuri noi cu led.

Se dau vouchere gratuite pentru toți românii! Nicolae Ciucă a confirmat oficial: Asigurăm un buget de 400 milioane lei

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți că Guvernul va adopta hotărâre privind alocarea sumei de 400 milioane lei pentru finanţarea programului ‘Rabla pentru becuri’, prin care cetăţenii vor primi vouchere la achiziţionarea unor becuri noi cu led, mai performante din punct de vedere al consumului de energie electrică

Nicolae Ciucă a transmis, la începutul şedinţei de guvern de marţi, 29 noiembrie, că pe lângă bugetul pentru pogramul ”Rabla pentru becuri”  va fi aprobată alocarea sumei de 500 milioane lei, destinată înlocuirii becurilor şi lămpilor vechi de la iluminatul public stradal.

„O altă hotărâre de guvern importantă este cea prin care modificăm bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Practic, este acea hotărâre de guvern prin care punem în aplicare decizia luată pentru a finanţa proiectele de eficienţă energetică, de care vor beneficia cetăţenii şi comunităţile locale. Prin decizia de astăzi, asigurăm un buget de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu becuri noi cu led, mai performante şi economice. Practic, îl putem numi programul ‘Rabla pentru becuri’”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Ajutor și pentru comunitățile locale

Totodată, premierul a transmis cum comunitățile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal, care constă în alocarea sumei de 500 milioane lei pentru înlocuirea lămpilor vechi cu altele pe bază de led. Potrivit primului ministru, ambele programe vor fi susţinute prin bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

În luna septembrie a acestui an, ministrul Mediului, Barna Tanczos, anunţa că AFM a elaborat Ghidul programului „Rabla pentru becuri”.

„Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru ‘Rabla pentru becuri’. (…) Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei”, a precizat Barna Tanczos în 22 septembrie.

Cum se pot folosi voucherele?

Acesta a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la „Rabla pentru electrocasnice”.

„Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70%, şi cu acel voucher şi becul vechi predat poate să achiziţioneze becuri noi, care reduc consumul semnificativ în gospodărie”.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele