Apar noi informații cu privire la măsurile fiscale propuse recent de Guvern și aflate în dezbatere publică ar printre acestea se află și o prevedere prin care se interzic plățile cash de peste 1.000 de lei pe zi pentru PFA-uri.
Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de lege care reduce drastic limita maximă a sumei pe care o pot plăti în numerar categorii precum PFA-uri sau persoanele juridice.
Conform proiectului de ajustare fiscală, scade de la 5.000 de lei la 1.000 de lei de persoană suma maximă zilnică pe care o poate plăti în numerar următoarele categorii: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane.
De asemenea, în magazinele „de tipul cash and carry”, adică în magazinele de tip angro, se poate plăti cu numerar doar maximum 2.000 de lei/zi, mai prevede proiectul, pentru aceleași categorii menționate mai sus. Pragul actual este de 10.000 de lei.
Tot ce depășește însă aceste sume trebuie achitat prin card bancar. Proiectul modifică legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar, arată Ministerul Finanțelor.
După luni de negocieri, scandaluri şi speculaţii, a fost publicat în sfârşit pachetul final de măsuri fiscale. Proiectul anunţă creșteri de TVA, dar și impozite mai mari pentru micro-întreprinderi și companii. Dispar şi facilităţile acordate unor domenii. Românii înstăriţi vor da mai mulţi bani la stat, la fel şi băncile.
Acesta este cel mai amplu pachet de modificări fiscale, din 2007 până acum, de când am intrat în Uniunea Europeană, spun specialiștii. Proiectul conține numeroase măsuri, iar pe unele le simțim direct și imediat. De exemplu, crește taxa pe valoarea adăugată de la 5 la 9% pentru mai multe tipuri de produse, cum ar fi alimente bio, panouri fotovoltaice, și locuințe – vorbim de tranzacțiile de până în 600.000 de lei, adică 120.000 de euro. Și rămâne TVA 5% doar pentru energie termică, lemne de foc, cărți și bilete pentru evenimente culturale.
Vom plăti însă în plus pentru accize la produsele cu un conținut ridicat de zahăr, dar și pentru băuturile alcoolice şi țigări. Pe de altă parte, se elimină câteva excepții: angajații care primesc tichete de masă vor putea încasa contravaloarea lor în bani, dar vor plăti contribuția la sănătate, de 10%, pentru aceste sume.
Afectați de noile măsuri vor fi și angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, care vor mai fi scutiți de impozitul pe venit doar dacă au un salariu brut mai mic de 10.000 de lei. Impozitul se va plăti pentru sumele care depășesc pragul. Cei din construcții, agricultură și industria alimentară nu vor mai fi scutiți nici de plata contribuției la sănătate.
Vor fi taxați suplimentar și românii mai înstăriți, însă mult mai blând decât s-a speculat inițial. Vor achita o taxă cei care dețin locuințe mai scumpe de 500.000 de euro, ori mașini de peste 75.000 de euro luate în ultimii 5 ani. Taxa va fi de 0,3% din valoarea ce depășește acest prag.
Deși inițial se vorbea de valoarea cumulată a mai multor locuințe, proiectul vorbește despre clădirile individuale ce trec peste acest prag, dar formularea este interpretabilă. Cei ce deţin astfel de bunuri trebuie să le declare valoarea voluntar, așa cum fac acum cei care închiriază locuințe.
Mulțumim că ne citiți! Puteți să ne urmăriți și pe Google News.