NEWS

Se modifică permisul de conducere în România! Decizia a fost luată la nivel european

Se modifică permisul de conducere în România Decizia a fost luată la nivel european
sursa foto: Româniatv.net

Se modifică permisul de conducere în România, după o decizie luată la nivel european. Astfel, Uniunea Europeană a propus recent introducerea permisului auto digital, iar șoferii care vor circula în România și în alte state membre UE vor fi mult mai ușor de identificat de către autorități.

Se modifică permisul de conducere în România! Decizia a fost luată la nivel european

Comisia Europeană vrea să introducă o serie de măsuri pentru modernizarea normelor privind permisele de conducere, inclusiv introducerea unui permis auto digital valabil în UE, precum și noi dispoziții pentru a facilita aplicarea normelor de circulație la nivel transfrontalier, potrivit comunicatului transmis de Comisia Europeană.

Permisul auto digital va avea aceleași întrebuințări ca ale permisului clasic. Diferența constă în procedura de obținere sau de înlocuire a permisului auto. În ambele cazuri, procesul se va simplifica destul de mult, pentru că toate actele se vor depune online.

De asemenea, potrivit comunicatului transmis de CE, prin introducerea permisului digital, șoferii vor fi mult mai repede recunoscuți în statele membre UE, scrie stirileprotv.ro.

De ce vrea Comisia Europeană permisul digital

Introducerea permisului auto digital face parte dintr-o serie de norme care au ca scop modernizarea permisului auto pentru a facilita circulația la nivel transfrontalier.

Permisul digital le va oferi autorităților posibilitatea să aibă acces la registrele naționale ale permiselor de conducere. De asemenea, prin introducerea permisului digital, Comisia Europeană dorește ca statele membre UE să comunice mai ușor între ele în ceea ce privește cercetarea infracțiunilor săvârșite de conducătorii auto.

În prezent, legea acoperă unele dintre cele mai frecvente și mai flagrante infracțiuni, cum ar fi excesul de viteză și conducerea sub influența alcoolului.

Comisia Europeană propune extinderea domeniului de aplicare al infracțiunilor rutiere la:

  •  Menținerea unei distanțe suficiente în raport cu vehiculul din față;
  • Depășirea periculoasă;
  • Parcarea periculoasă;
  • Traversarea uneia sau mai multor linii albe continue;
  • conducerea pe sens interzis;
  • Nerespectarea normelor privind utilizarea coridoarelor de urgență;
  • Utilizarea unui vehicul supraîncărcat;

În informarea CE privind permisul auto digital nu se specifică data de la care s-ar putea trece la noul tip de document. Potrivit Comisiei Europene, propunerile vor fi examinate de Parlamentul European și de Consiliul în cadrul procedurii legislative ordinare.