NEWS

Se reduc pensiile după recalculare? Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a ales să se afle de la el: „În situația în care”

Se reduc pensiile după recalculare Daniel Baciu șeful Casei de Pensii a ales să se afle de la el În situația în care
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Se reduc sau nu pensiile pentru mulți români după recalculare? Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a adus recent clarificări într-un interviu la Antena 3 CNN în legătură cu recalcularea pensiilor care urmează să aibă loc începând cu 1 septembrie 2024.

Se reduc pensiile pentru mulți români după recalculare?

Șeful Casei de Pensii a anunțat cine sunt românii care vor primi pensie mai mică după recalculare, vorbind despre varianta obținerii unor venituri mai mici de la 1 septembrie 2024 pentru mai mulți români.

Astfel, conform unei hotărâri de guvern planificate pentru acea perioadă, există o prevedere care ar putea determina o reducere a pensiilor pentru un număr semnificativ de români.

Potrivit Articolului 111 alin. (2) din hotărâre, în cazul în care recalcularea drepturilor de pensie rezultă într-un cuantum mai mic decât cel actualmente plătit, persoanele respective ar urma să primească suma și numărul de puncte determinate în urma noii calculații.

„În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1) prin valorificarea venitului total lunar realizat prevăzut la art.139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, se arată în Art. 111 alin. (2).

Acest lucru înseamnă că se reduc pensiile în cazul în care reiese o sumă mai mică decât cea aflată în plată, deci practic venitul persoanei respective ar urma să scadă.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a ales să se afle de la el

Totuși, într-o intervenție în direct la emisiunea Decisiv, de la Antena 3 CNN, Daniel Baciu a explicat că această prevedere este o greșeală și va fi corectată imediat. El a subliniat că această situație se datorează unei erori tehnice în formulare, iar prevederea va fi eliminată din lege în cursul zilei de azi. Prin urmare, Baciu asigură că nu ar trebui să existe nicio reducere a pensiilor după recalculare în septembrie pentru vreun român.

„Articolul 139. Dacă mergem la el în lege se referă la veniturile brute care le luăm în calcu în prezent. Ele fac referire la al treisprezecelea salariu, prime, premii care nu au caracter permanent și această formulare are o eroare tehnică, consider că a fost o eroare tehnică. Va fi corectată chiar acum”, a spus Daniel Baciu.

Reacția Ministerului Muncii

„Nicio pensie nu va scădea prin efectul Legii nr. 360/2023”, începe comunicatul publicat luni de Ministerul Muncii, cu referire la proiectul de HG privind normele de aplicare a Legii nr. 360/2023.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele