Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au reactualizat prognoza meteo privind vremea de săptămâna aceasta. Temperaturile cresc brusc, însă un val de aer polar intră puternic în teritoriu.
Valabil de la : 18-11-2024 ora 12:00 până la : 18-11-2024 ora 13:30
In zona :
Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei.
Localităţi din 15 judeţe sunt vizate de noi avertizări nowcasting Cod galben de ceaţă şi depuneri de chiciură, în următoarele două ore, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ceaţa densă va determina scăderea vizibilităţii, local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, fenomen ce va favoriza, în funcţie de condiţiile locale, formarea gheţuşului sau a chiciurei, în zone din judeţele: Galaţi, Vrancea, Vaslui, Alba, Covasna, Braşov, Harghita, Sibiu, Gorj, Olt, Dolj, Mehedinţi, Mureş, Timiş şi Cluj.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.
Vremea se încălzește tot mai mult de la o zi la alta, însă românii nu se vor bucura prea mult de soare. În prima zi a săptămânii va fi soare în aproape toată țara, iar zilele următoare, temperaturile vor crește și mai mult și se vor atinge 17 grade. De joi încolo, însă, un nou val de frig vine peste România, a spus meteorologul ANM, Alina Șerban.
„Vremea se încălzește treptat, până la mijlocul acestei săptămâni, chiar dacă vor mai fi unele variații în partea de est și de centru a teritoriului. În rest temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod normal la această dată, vom avea temperaturi peste 10 grade, până la 12-13 grade în multe zone din țară”, a spus meteorologul.
Miercuri, temperatura maximă poate atinge 16-17 grade în partea de sud a țării, valori cu 5-6 grade mai ridicate decât în mod normal.
Dar spre sfârșitul săptămânii viitoare, vremea intră într-un nou proces de răcire.
„Un front rece ne va traversa și va determina scăderea temperaturilor și apariția precipitațiilor în toată țara și transformarea acestora în lapoviță și ninsoare în centrul și nordul teritoriului și în zonele montane.
Joi estimăm o răcire în toate regiunile, cu precipitații și intensificări ale vântului frig și intensificări ale vântului. Este din nou un pasaj de scurtă durata. ulterior se va încălzi din nou”, a mai spus Șerban.
Vremea 18 – 25 noiembrie 2024. Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea vestică a țării. În rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.
Prognoza meteo 25 noiembrie – 2 decembrie 2024. Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte în jumătatea vestică a țării. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.
Vremea 2 – 9 decembrie 2024. Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.
Prognoza meteo 9 – 16 decembrie 2024. Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile sudice.