Apar noi informații cu privire la voucherele de 500 de lei ce urmează să fie acordate sutelor de mii de elevi chiar în luna septembrie, la începutul anului școlar. Potrivit ultimelor detalii, începând din această luna vor exista o serie de modificări cu privire la aceste ajutoare financiare care intră direct pe card.
Astfel, banii de vouchere vor fi distribuiți sub forma unor tichete educaționale care vor putea fi folosite pentru rechizite școlare și îmbrăcăminte. Conform Ministerului Educației, peste 300.000 de elevi vor primi 500 de lei la începutul anului școlar 2023-2024, nu în tranşe ca în anii anteriori.
Principala schimbare este că voucherele de 500 de lei vor intra într-o singură tranșă pe card pentru a nu se mai ajunge în situația în care banii pentru rechizite se plăteau înainte de vacanţa de vară de exemplu.
Anul trecut, numărul elevilor care primeau aceste tichete era mai mare cu 100.000, dar banii au ajuns chiar şi pe final de an şcolar la ei, astfel că nu au putut fi folosiți pentru cele necesare, cum ar fi rechizite și îmbrăcăminte.
Voucherele educaționale, numite în OUG nr. 133 din 7 august 2020 „tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional”, sunt carduri cu câte 500 de lei care sunt acordate pentru a acoperi cheltuielile pentru materiale școlare, potrivit OUG. Conform MIPE, tichetele vor fi acordate într-o singură tranșă, pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte.
„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027). Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 de lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial”, a transmis MIPE, potrivit Edupedu.ro.
De asemenea, se anunță schimbări din acest an și la bursele pentru elevi, asta după ce școlile au trimis Ministerului Educației, până marți, numărul de elevi cu media de absolvire mai mare sau egală cu 9.50 și numărul elevilor orfani de un părinte sau de ambii părinți.
„În vederea estimării bugetului pentru plata burselor, vă solicităm transmiterea numărului de elevi cu media de absolvire mai mare sau egală cu 9,50 și a numărului de elevi orfani de unul sau de ambii părinți”, se arată în nota Ministerul Educației.
Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind modalitatea de acordare a burselor școlare, începând din acest an școlar, 2023-2024. S-a propus eliminarea pragului mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu.
Printre noutăți este faptul că dispare pragul mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu care, anul școlar trecut, era de de 9,50. Vor primi burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare, prevede proiectul. Bursa de merit crește în acest an școlar de la 200 de lei la 450 de lei pe lună, potrivit noii legi.
Modelul de acordare a burselor de studiu a fost preluat de la primăria sectorului 6, care prin hotărâre de consiliu local a eliminat pragul și a introdus procentul de acordare al burselor.
Avocatul Poporului îi cere, într-o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare la burse din Legea învățământului preuniversitar. Scrisoarea face trimitere la analiza Edupedu.ro cu privire la efectele acordării burselor de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, instituția apreciind că “noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.