NEWS

Ședință de Guvern. Apare o nouă bancă de stat în România. Ciolacu vine și cu vești bune: „ANAF-ul a început să-și facă treaba”

Ședință de Guvern. Apare o nouă bancă de stat în România. Ciolacu vine și cu vești bune ANAF-ul a început să-și facă treaba
sursa foto: captura video Facebook Guvern

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, într-o ședință de Guvern în care vor fi aprobate mai multe hotărâri privind bugetul de venituri și cheltuieli pe 2023 pentru o serie de companii, că ANAF a început „să-şi facă treaba” şi să colecteze aproape de ţinta asumată, spunând că acest lucru este o veste bună. Practic, în luna octombrie, s-a ajuns la un nivel record de încasări de 40 de miliarde de lei.

Tot azi se votează înființarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare a României.

Premierul a transmis, în această şedinţă de Guvern, că instituţiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii românilor, vorbind în special de ANAF.

„Începem cu o veste bună astăzi. ANAF-ul a început să-şi facă treaba, să colecteze aproape de ţinta asumată. În octombrie colectarea veniturilor a ajuns la nivelul record de 40 de miliarde lei şi sunt convins că, păstrând acelaşi ritm până la firmele anului şi ţinând sub control cheltuielile neesenţiale, vom respecta ţinta de deficit agreată cu Comisia Europeană”, a precizat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Mai mult, oficialul promite că anul viitor nu vor fi taxe noi, dar cei care nu le plăteau până acum, trebuie să o facă.

„Am spus foarte clar că anul viitor nu vor fi taxe noi. Şi vreau un singur lucru, în schimb, vreau să-şi plătească taxele şi cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul român şi care efectiv fură din sănătatea, educaţia şi pensiile românilor”, a completat acesta.

Ordin pentru miniștrii din cabinetul său privind bugetul pe 2024

Premierul Marcel Ciolacu le-a dat un ordin clar miniștrilor din subordinea sa, spunând că este vizat întreg bugetul pentru anul 2024. Acesta a avertizat că există reguli clare de respectat.

„Și legat de obiective majore, pentru că ne apucăm de construcția bugetului pe 2024, rog toți miniștrii să-și prioritizeze proiectele, nu vom renunța la nici un program important. De exemplu, Programul “Masă caldă în școli”, pe care l-am extins în acest an, trebuie să continue. Și o rog pe doamna ministru al Educației să dimensioneze corect pentru 2024 acest program esențial mai ales pentru copiii din zone vulnerabile”, a spus Marcel Ciolacu.

Acesta a mai adăugat că acest lucru dovedește concret cum, ținând sub control cheltuielile statului prin ordonanța cu măsuri fiscal-bugetare, se asigură că proiectele de investiții publice importante pot continua.

„Totodată, astăzi venim și dovedim concret cum, ținând sub control cheltuielile statului prin ordonanța cu măsuri fiscal-bugetare, ne asigurăm că proiectele de investiții publice importante pot continua.

Aprobăm prin memorandum derogările necesare pentru ca autoritățile centrale și, mai ales, locale să poată face plăți în special pentru Programul național de construcții de interes public derulat de Compania Națională de Investiții și Programul național Anghel Saligny. Le-am promis asta primarilor, este firesc să nu periclităm munca lor din întregul an. Deci ne ținem de cuvânt! Le asigurăm fonduri pentru plata facturilor restante și garanția ca pot deconta plăți în continuare!”, a mai declarat premierul la începutul ședinței de guvern.

Apare o nouă bancă de stat în România

Guvernul va aproba actul de constituire a Băncii de Investiţii şi Dezvoltare a României, veriga lipsă dintre banii instituţiilor financiare internaţionale şi proiectele strategice de investiţii ale României, a declarat, joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu. El a precizat că prin înfiinţarea acestui organism, vor exista instrumentele financiare adecvate proiectelor de care economia are nevoie.

„Ministerul Finanţelor vine astăzi cu un alt proiect important: aprobăm actul de constituire a Băncii de Investiţii şi Dezvoltare a României. De peste un deceniu se vorbeşte despre această bancă, care există în toate ţările din Europa. În sfârşit, o construim şi noi. Banca aceasta reprezintă veriga lipsă dintre banii instituţiilor financiare internaţionale şi proiectele strategice de investiţii ale României. Vom avea astfel instrumentele financiare adecvate proiectelor de care economia ţării are cu adevărat nevoie”, a adăugat Ciolacu.

HG-uri privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 la CFR SA și CFR Călători

Pe masa executivului, două proiecte de hotărâre de guvern (HG) privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 la CFR SA și CFR Călători, ambele din subordinea Ministerului Transporturilor.

Potrivit notei de fundamentare, Compania Națională de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A. își acoperă cheltuielile conform prevederilor H.G. nr. 581/1998 din venituri proprii și în completare din transferuri de la bugetul de stat, conform prevederilor legale și angajează cheltuieli la nivelul creditelor bugetare aprobate și repartizate de ordonatorul principal de credite, respectiv de Ministerul Transporturilor și Infrastructuri.

Un alt proiect de HG, prevede probarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători”, aflată tot în curtea ministrului Sorin Grindeanu.

Proiectul precizează că cheltuielile financiare în valoare de 35.000 mii lei, au fost programate în anul 2023, în creștere cu 43,05% față de cele realizate la data de 31.12.2022. Astfel, rezultatul brut programat pentru anul 2023 este negativ – adică o pierdere, în valoare de 278.000 mii lei.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau unt
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă livrare de rachete Taurus către Ucraina
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe ce aruncaţi la gunoi în fiecare zi.
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe...
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui angajat o mărire salarială de 300%. Ce a făcut acesta pentru a obţine această recompensă
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui...
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru...
Eveniment supranatural cu Vadim. Ce a povestit văduva Tribunului
Eveniment supranatural cu Vadim. Ce a povestit văduva Tribunului
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei. Circulaţia pe podul Kerci, oprită temporar
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei....
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de 80 de lei
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de...
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul îl știe toată țara!
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul...
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile