NEWS

Seniorii care pot rămâne fără banii de pensie din martie 2025! Trebuie să depună urgent acest document

Seniorii care pot rămâne fără banii de pensie din martie 2025 Trebuie să depună urgent acest document
sursa foto: colaj foto mediaflux

O categorie de pensionari riscă să rămână fără bani, în luna martie 2025. Potrivit informațiilor, aceștia trebuie să trimită un anumit document către autoritățile române, pentru a putea intra în posesia sumelor. Iată mai jos despre ce este vorba.

Seniorii care pot rămâne fără banii de pensie din martie 2025! Trebuie să depună urgent acest document

Este vorba despre seniorii care primesc pensie din România, dar care locuiesc în afara granițelor. Pensionarii trebuie să trimită anumite documente către autoritățile române, pentru a putea intra în posesia banilor. Obligativitatea le revine de două ori pe an, așa cum arată legea.

Pensionarii care încasează pensie din România, dar care nu locuiesc în țară, trebuie să transmită un anumit document. Și anume, certificatul de viață, un instrument de verificare administrativă. Persoanele care nu trimit la timp aceste documente riscă să rămână fără plata pensiei, arată Romania TV.

Ce spune Casa de Pensii

Potrivit CNPP, certificatul de viață reprezintă un instrument de verificare administrativă. Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii arată că „în cazul beneficiarilor stabiliți în străinătate (nerezidenți), certificatul de viață se transmite semestrial, din proprie inițiativă, de beneficiarul nerezident aflat în plată, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an”.

Conform informațiilor furnizat pe site-ul oficial al CNPP – Casa Națională de Pensii Publice, acest act trebuie să fie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu / ședere permanentă de către pensionarii care beneficiază de aceste venituri.

„Sintagma «autorități legale» se referă la instituții de pensii ori de securitate socială, autorități administrative locale, misiuni diplomatice, oficii consulare, notari publici, avocați, consilieri juridici, medici de familie de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv reședință, asociații de români cu personalitate juridică din diverse state, birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare: Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) din Italia, etc”, precizează CNPP.

Dacă acest act nu se transmite, atunci plata drepturilor de pensie va fi suspendată pentru pensionarii respectivi.

„Transmiterea certificatului de viață către casa teritorială de pensii se poate face prin orice mijloace de comunicare, respectiv poștă, fax, e-mail, date de contact care se regăsesc pe site-urile oficiale ale respectivelor instutuții și pe site-ul CNPP”, se mai precizează pe site.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele