Mai multe servicii gratuite vor fi oferite pentru o categorie de pensionari din România. Ministerul Muncii anunță cine se încadrează la noua formă de sprijin.
Ministerul Muncii are vești bune pentru seniorii din România. Se confirmă revizuirea Grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, după 24 de ani.
Grila e un instrument de măsură cu 36 de parametri prin care se evaluează dizabilitatea, pentru ca persoanele vârstnice să beneficieze de servicii conform nevoilor reale. Noile măsuri intră în vigoare la 1 martie 2025.
Noua grilă este folosită în încadrarea persoanelor vârstnice în grade de dependență și în elaborarea planului individualizat de îngrijire și asistență.
Potrivit Legii nr.17/2000, persoanele vârstnice au dreptul la asistență socială. Aceasta se oferă în România în raport cu situația sociomedicală și cu resursele economice de care dispun.
Situația în care se află persoana în vârstă va fi analizată prin intermediul anchetei sociale. Aceasta va fi realizată în baza Grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice. Despre noua formă de ajutor au fost oferite detalii prin intermediul unui comunicat de presă.
„Guvernul a simplificat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, și a revizuit instrumentele standard de evaluare a nevoilor acestor persoane, respectiv criteriile de încadrare în grade de dependență și fișa de evaluare socio-medicală. Modificările au fost propuse în contextul în care această grilă nu a mai fost actualizată din anul 2000”, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, într-un comunicat de presă.
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a mai transmis că, prin implementarea acestor măsuri de revizuire, se ia în calcul ca acordarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice să se realizeze conform nevoilor lor reale.
Beneficiază de prevederile Legii nr.17/2000 persoana vârstnică, care se găsește în una dintre următoarele situații:
– nu are familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare;
– nu are locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii;
– nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
– nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată;
– se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile sociomedicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.
Persoana vârstnică are dreptul de a beneficia de servicii de îngrijire:
– la domiciliu
– într-un centru rezidențial pentru persoane vârstnice
– în centre de zi, cluburi pentru vârstnici, case de îngrijire temporară, apartamente și locuințe sociale, precum și altele asemenea.