WORLD

Sfârșitul lumii, prezis de cercetători. Nu este așa cum credem noi. Pământul nu va avea nicio șansă în fața soarelui

Sfârșitul lumii prezis de cercetători. Nu este așa cum credem noi. Pământul nu va avea nicio șansă în fața soarelui

Sfârșitul lumii, prezis de cercetători. Nu chiar așa cum îl bănuim noi. Oamenii de știință de la Universitatea din Warwick și de la alte universități au studiat impactul pe care îl au piticele albe – stelele aflate la sfârșitul vieții care și-au consumat tot combustibilul – asupra sistemelor planetare, cum ar fi sistemul nostru solar.

Pământul va fi probabil înghițit de steaua noastră gazdă

Atunci când asteroizii, lunile și planetele se apropie de piticele albe, gravitația uriașă a acestora sfâșie aceste corpuri planetare mici în bucăți din ce în ce mai mici, care continuă să se ciocnească, transformându-le în cele din urmă în praf.

În timp ce cercetătorii au declarat că Pământul va fi probabil înghițit de steaua noastră gazdă, Soarele, înainte de a deveni o pitică albă, restul sistemului nostru solar, inclusiv asteroizii dintre Marte și Jupiter, precum și lunile lui Jupiter, ar putea fi în cele din urmă mărunțite de Soare în forma unei stele albe, potrivit The Guardian.

Amornrat Aungwerojwit, de la Universitatea Naresuan din Thailanda, care a condus studiul: „Cercetările anterioare au arătat că atunci când asteroizii, lunile și planetele se apropie de pitice albe, gravitația uriașă a acestor stele sfâșie aceste corpuri planetare mici în bucăți din ce în ce mai mici”.

Coliziunile dintre aceste bucăți le macină în cele din urmă în praf, care cade în cele din urmă în pitica albă, permițând cercetătorilor să determine din ce tip de material au fost făcute corpurile planetare originale.

Sfârșitul lumii, prezis de cercetători

Profesorul Boris Gaensicke, de la departamentul de fizică al Universității din Warwick, a declarat: „Simplul fapt că putem detecta resturi de asteroizi, poate sateliți sau chiar planete care se învârt în jurul unei pitice albe la fiecare câteva ore este de-a dreptul uluitor, dar studiul nostru arată că comportamentul acestor sisteme poate evolua rapid, în câțiva ani.

„Deși credem că suntem pe drumul cel bun în studiile noastre, soarta acestor sisteme este mult mai complexă decât ne-am fi putut imagina vreodată”, a declarat el.

Pentru noua cercetare, oamenii de știință au investigat schimbările de luminozitate ale stelelor timp de 17 ani, făcând lumină asupra modului în care aceste corpuri sunt perturbate. Ei s-au concentrat asupra a trei pitice albe diferite, care s-au comportat toate foarte diferit.

Prima pitică albă studiată – cunoscută sub numele de ZTF J0328-1219 – părea stabilă și „bine crescută” în ultimii ani, dar autorii au găsit dovezi ale unui eveniment catastrofal major în jurul anului 2010.

O altă stea – cunoscută sub numele de ZTF J0923+4236 – s-a dovedit că se întunecă neregulat la fiecare două luni și prezintă o variabilitate haotică la intervale de timp de câteva minute în timpul acestor stări de întunecare, înainte de a se ilumina din nou.

A treia pitică albă analizată – WD 1145+017 – a fost demonstrată de Massachusetts Institute of Technology (MIT) în 2015 că se comportă aproape de predicțiile teoretice, cu variații vaste în ceea ce privește numărul, forma și adâncimea tranzitelor. În mod surprinzător, în acest ultim studiu, tranzitele au dispărut în totalitate.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii, Balanţele renasc şi cer libertate
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii,...
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant loc”. Ce se întâmplă, de fapt, acolo
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant...
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârşit de epocă. (...) După ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al...
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai bine în locuri întunecoase
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai...
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul...
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de investiţii străin a decis să revină la cârma afacerii cu o istorie de 30 de ani şi să o răscumpere
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de...
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
S-a dus cel mai generos actor. ZI DE DOLIU în România:
S-a dus cel mai generos actor. ZI DE DOLIU în România: "Era penultimul mohican din...
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje de aproape 100 de miloane de euro
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje...
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau Mega Image
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau...
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO