Chiar dacă poate nu știați până acum, există mai multe sfaturi pentru a vă da seama care sunt ciupercile comestibile. Trebuie doar să le cunoașteți și să aveți mare grijă când le culegeți.
Ciupercile reprezintă unele dintre cele mai consumate și apreciate legume prin multe altele. Puține sunt persoanele care refuză să le mănânce în diverse preparate culinare. Mai mult decât atât, sunt destul de sănătoase. Trebuie avut mare grijă să nu facem confuzia între cele comestibile și cele otrăvitoare.
Atunci când vreți să mergeți în pădure să culegeți, indicat ar fi să nu o faceți singuri. Puteți ruga un ghid experimentat. Unele ciuperci sălbatice pot arăta foarte asemănător cu cele bune și vă veți păcăli imediat.
De cele mai multe ori, ele se pot recunoaște după formă, miros, culoare, după locul în care cresc etc. De exemplu, ele se pot confunda foarte ușor, mai ales de cei care nu cunosc prea bine cu buretele viperei. Aceasta reprezintă o ciupercă toxică, ce poate arăta când iese din sol cu crăița sau ciuperca albă de pădure.
Înainte, pe vremuri, se cufundau în apa care fierbea pe foc, iar apoi se adăuga acolo o lingură de argint sau se fierbea în același timp o coajă de ceapă. Ei bine, dacă lingura de argint sau coaja de ceapă se înnegreau, atunci clar ele erau otrăvitoare, nu erau bune de mâncat.
De asemenea, multe dintre ele își schimbă culoare atunci când nu sunt bune. Modificarea ei se datorează oxidării substanțelor colorante care intră în compoziția chimică. Nu se întâmplă din cauza toxinelor, așa cum se crede.
Chiar dacă pregătiți ciuperci bune, una dintre recomandări este să nu mâncați în mod abuziv. Puteți suferi indigestii, în special persoanele care au intoleranță la anumite alimente și știu lucrul acesta.
Înainte să le folosiți, fierbeți-le 15 minute cu puțină sare. O parte din toxine vor fi distruse.