Simulare Evaluare Națională Limba Română. Începând de luni, 17 martie, peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a sunt aşteptaţi să participe la simularea Evaluării Naţionale, care debutează cu proba de Limba şi literatura română, anunță Ministerul Educației. De asemenea, marţi este programată proba la Matematică, iar miercuri cea la Limba şi literatura maternă.
Prima simulare se va încheia în jurul orei 11:00, după două ore de la împărțirea testelor. Testarea la limba română se desfășoară în aproape 3.500 de școli din România.
Știre inițială
Conform regulilor impuse, procedura de organizare a simulării stabilește regulile de acces, timpul alocat fiecărei probe și modul de evaluare a lucrărilor. Astfe, elevii trebuie să fie prezenți în sălile de examen înainte de ora 08:30 și să nu dețină materiale ajutătoare. De asemenea, aceștia pot părăsi sala, la fel ca la examenul din vară, după jumătate din timpul probei, adică după prima oră.
După cum se știe deja, rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog decât la cerere și pot fi analizate împreună cu profesorii pentru a identifica punctele slabe și pentru a îmbunătăți pregătirea până la examenul din vară.
Conform Ministerului Educaţiei, simularea Evaluării Naţionale a absolvenţilor de clasa a VIII-a (EN VIII) începe luni, cu proba de Limba şi literatura română.
”La această simulare, care se va desfăşura în peste 3.500 de unităţi de învăţământ/centre de examen, sunt aşteptaţi să participe peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a. Pentru proba de limbă maternă sunt înscrişi circa 10.000 de elevi”, a transmis sursa citată.
Marţi este programată proba la Matematică, miercuri cea la Limba şi literatura maternă.
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Subiectele şi baremele se publică în fiecare zi, după încheierea fiecărei probe, la ora 15:00, pe pagina web dedicată.
Evaluarea lucrărilor redactate de elevii participanţi se va realiza digitalizat prin intermediul platformei de evaluare digitalizată. Pentru a răspunde diverselor întrebări privind acest proces (introdus, începând cu anul 2024, pentru toate examenele organizate de MEC), ministerul pune la dispoziţie acest ghid informativ (FAQ).
Rezultatele vor fi comunicate individual în 31 martie şi vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi în consiliile profesorale, în vederea adoptării unor măsuri punctuale adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Dat fiind că rezultatele se comunică individual, nu prin afişare, nu se vor înmâna elevilor coduri individuale pentru anonimizare.
Potrivit Ministerului Educaţiei, obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor la nivel naţional sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale.
Notele obţinute nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi trecute în catalog.
Simularea probelor scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat 2025 va avea loc în intervalul 24-27 martie. Rezultatele vor fi comunicate în 8 aprilie.
Simulare Evaluare Națională Limba Română. Peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a, așteptați să susțină proba luni, 17 martie