Sondajele care pun coaliția de guvernare PSD – PNL în șah! Ultimele opinii are românilor arată că peste 70% dintre români cred că în țara noastră, lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar PSD și PNL prin coaliția făcută, pierd procente față de cazul în care ar candida separat.
Astfel, conform ultimului sondaj INSCOP, efectuat la comanda News.ro arată că pentru 60,4% dintre români viaţa e mai grea decât acum 5 ani, în timp ce doar 36,9% dintre români, consideră că este mai ușoară.
De altfel, peste 70% dintre ei cred că în țara noastră, lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită.
Și percepția despre viitor este una sumbră. Doar 44.4% dintre români consideră că peste 5 ani viaţa lor va fi mai bună decât în prezent, în timp ce 46.2% cred că va fi mai grea, iar 9.4% nu ştiu sau nu răspund.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research în perioada 22 – 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.
Un alt sondaj, Insomar a fost realizat după anunțul privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Iar surprizele sunt evidente.
La întrebarea ”Cu cine intenționați să votați în acest moment pentru Europarlamentare, cei chestionați au indicat între-u procent de 40,8% coaliția PSD-PNL, 30,5 % AUR și 11,5% Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD). Restul partidelor se află sub pragul electoral de 5%.
Analiștii politici consideră că în cazul participării pe liste separate a PSD și PNL, scorul adunat ar fi fost mai mare, cu câteva procente. De asemenea observam o crește a partidului AUR în opțiunile electoratului.
Sondajul mai reliefează și faptul că interesul românilor pentru alegerile europarlamentare rămâne unul scăzut.
La întrebarea ”Intenționați să mergeți la vot pentru alegerile europarlamentare”, 46% au răspuns NU, 32% – DA și 22% – PROBABIL.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1030 de respondenţi, din rândul populaţiei adulte, rezidentă în Bucureşti, în vârstă de 18 ani şi peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%.
Datele au fost colectate telefonic, respectându-se raportul de reprezentativitate a eşantioanelor cu îndeplinirea criteriilor de relevanţă. Validarea eşantionlui s-a realizat pe baza ultimilor date INS.