Liderii PSD, reuniți marți în Consiliul Politic Național, l-au votat pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, să preia șefia interimară a partidului, după ce fostul premier Marcel Ciolacu a demisionat de la șefia partidului.
”Mulțumesc fostului președinte Marcel Ciolacu pentru felul cum am condus partidul în acești ani și colegilor care mi-au acordat votul.
Psd a fost și este partidul rațiunii și soluțiilor. Eu am ascultat foarte mulți colegi care ne-au spus despre cum ar trebui să acționăm. Vorbim despre politici publice, întoarcere către baza partidului, un dialog mai bun e necesar în această perioadă. Mandatul este de a organiza congresul, asta am hotărât astăzi.
A fost un numitor comun. De a da dovadă de unitate, am înțeles mesajul oamenilor, să venim în întâmpinarea lor cu soluții și rațiune.
Nu vă ascundăm că opinia majoritară este de a avea o opoziție constructivă. Eu știu că urmează o perioadă de construcție, PSd va oferi susținere pentru soluții logice și raționale.
Colegii mi-au dat un mandat deschis, să vedem ce vor si ceilalți din partidele pro-europene.”, a declarat Sorin Grindeanu la ieșirea din ședința PSD.
Sorin Grindeanu a fost ales marți, în Consiliul Politic Național, cu 67 de voturi, în timp ce Daniel Dăluță a obținut doar 14 voturi, în timp ce 6 voturi au fost nule. Astfel, Sorin Grindeanu va asigura conducerea interimară a PSD până la un Congres al partidului, care va fi convocat la o dată ulterioară.
Votul la PSD a fost unul secret, fiind vorba despre o alegere între prim-vicepreședinții partidului Sorin Grindeanu și Daniel Băluță
Sorin Mihai Grindeanu (n. 5 decembrie 1973, Caransebeș, Caraș-Severin, România) este un politician român, de profesie informatician. Pe data de 25 noiembrie 2021 a devenit Ministrul al transporturilor și infrastructurii în guvernul Nicolae Ciucă.
El a fost Prim-ministrul între 4 ianuarie 2017 și 29 iunie 2017, fiind al 65-lea prim ministru al țării din 1862, de la unirea guvernelor Principatelor Unite.
Amândoi părinții săi au fost profesori la Liceul Pedagogic din Caransebeș (în prezent Colegiul Național „C. D. Loga”). Nicolae Grindeanu, tatăl lui Sorin Grindeanu, a fost director al Colegiul Național „C. D. Loga” și inspector școlar general al județului Caraș-Severin, funcție din care a fost destituit de Sorin Frunzăverde.[7] Nicolae Grindeanu a fost președintele PSD Caransebeș și este în prezent consilier județean din partea PSD la CJ Caraș-Severin.
Sorin Grindeanu este absolvent al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Matematică, Secția Informatică (1992–1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date. În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de trei luni la Universitatea din Bologna, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul Educația adulților la Institutul für Erwachsenenbildung din Frankfurt, Universitatea din Aveiro și Universitatea Beckett din Leeds.
Sorin Grindeanu a absolvit în anul 2013 un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul Științe Militare, Informații și Ordine Publică – Academia Națională de Informații.
A intrat în politică în noiembrie 1996, când a devenit membru al PDSR. Doi ani mai târziu, în octombrie 1998, a devenit vicepreședinte al Organizației de Tineret a PDSR Timiș, iar în decembrie 2001 – vicepreședinte al Tineretului Social Democrat Timiș. A fost membru în Biroul Executiv Județean al PSD Timiș (din octombrie 2002), membru în Consiliul Național al TSD (din noiembrie 2002) și președinte executiv al Organizației Județene a PSD Timiș (din decembrie 2003).
La alegerile din 2012 a obținut un mandat de deputat de Timiș din partea Partidului Social Democrat, funcție din care a demisionat la 30 iunie 2016, pentru a ocupa funcția de președinte al CJ Timiș. Între 17 decembrie 2014 și 15 noiembrie 2015 a fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, în Guvernul Ponta (4).
În decembrie 2014, după începerea urmăririi penale împotriva lui Titu Bojin, Sorin Grindeanu a devenit președinte interimar al filialei PSD Timiș. În data de 19 iunie 2015 a fost ales președinte al PSD Timiș. După alegerile locale din 2016 a fost ales președinte al CJ Timiș în urma unui protocol de colaborare încheiat între PSD și ALDE. Pe 14 iunie 2017 Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD.
Este co-autor la 35 de inițiative legislative privind Codul Fiscal, dialogul social, Codul Muncii, funcționarea asociațiilor de proprietari, insolvența persoanelor fizice, legea energiei și a gazelor, contractele de credit pentru consumatori. El este și unul dintre susținătorii propunerii referitoare la castrarea chimică a persoanelor acuzate de pedofilie.
Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 au fost câștigate de PSD, care a obținut majoritatea relativă în Parlament, cu 45,67% din voturi la Senat și 45,47% la Camera Deputaților. După ce președintele Klaus Iohannis a refuzat prima propunere din partea PSD pentru funcția de premier, anume politiciana Sevil Shhaideh, a fost înaintat numele fostului ministru Sorin Grindeanu. Pe 30 decembrie Grindeanu a fost desemnat premier de către președinte.
Ministrul Transpoturilor, Sorin Grindeanu, a făcut, la finalul anului trecut, un bilanţ al mandatului în 2024, arătând că a fost un an cu rezultate fără precedent pentru infrastructura de transport. Ministrul mai arată că în 2025 trebuie să deschidem circulaţia pe mai mult de 200 km, iar de la Craiova la Constanţa se va circula direct pe drum de mare viteză.
„2024, un an cu rezultate fără precedent pentru infrastructura de transport din România: a fost deschisă circulaţia pe 197 km de drum de mare viteză (autostradă şi drum expres). Din aceştia: 100 km din A7. Tot pentru prima dată a fost asigurată conexiunea dintre A7 şi A3; am conectat Autostrada de Centură a Capitalei A0 cu A2; primul tren electric achiziţionat în ultimii 35 ds ani- dintr-o serie de 189 de trenuri noi- a fost pus în circulaţie; Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara are primul terminal Schengen modern”, scrie ministrul Transporturilor într-o postare pe Facebook.
”Trebuie să deschidem circulaţia pe mai mult de 200 km de infrastructură rutieră de mare viteză. De la Craiova la Constanţa se va circula direct pe drum de mare viteză (DEx12-A1-A0-A2). La fel şi de la Bacău la Bucureşti (A7-A3 -A0). Noi trenuri electrice urmează să intre în circulaţie”, mai spune Grindeanu.
Şi Asociaţia Pro Infrastructură a confirmat retrospectiva rutieră pentru 2024 şi afirmă că, sub presiunea alegerilor, ”anul acesta s-au aliniat toate planetele” şi s-au realizat mai multe proiecte.
”Sub presiunea alegerilor, anul acesta s-au aliniat toate planetele. Ne uităm la un neverosimil record absolut: 194,77 km inauguraţi în 2024 şi un total de 1269,87 km de autostradă şi drum expres aflaţi în exploatare. Cei mai mulţi constructori s-au mobilizat şi au lucrat pe caiet de sute de milioane de euro. Banii s-au terminat în septembrie, ministrul Grindeanu făcând rost doar de vreo 115 milioane euro la rectificarea bugetară din toamnă. Vremea teribil de secetoasă din perioada iunie-octombrie a permis ca şantierele să fie deschise 24/24, unde s-a dorit. Şi autorităţile merită câte o bilă albă pe ici pe colo, chiar dacă au în continuare prea multe negre”, a transmis, marţi, Asociaţia Pro Infrastructură, într-un mesaj pe Facebook.
Marcel Ciolacu a demisionat, marţi, din funcţia de preşedinte al PSD, în cadrul Consiliului Politic Naţional al formaţiunii. El a transmis într-un mesaj că a avut parte de succese, dar şi de momente în care, cu siguranţă, a greşit, dar niciodată nu a vrut să facă rău ţării sale şi că viitorul acestui partid stă în mâinile celor care cred cu adevărat în valorile solidarităţii, echităţii şi justiţiei sociale iar cei care vin trebuie încurajaţi şi susţinuţi cu toate forţele. ”Am ales să mă opresc aici, dar nu plec nicăieri”, mai spune Ciolacu, adăugând că rămâne nu pe scenă, nu în frunte, ci în rând.
”Azi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de preşedinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoştinţă şi respect faţă de toţi cei care mi-au fost alături în acest proiect.
A fost o onoare să conduc partidul care a dus România în NATO. Partidul care a deschis uşile către Uniunea Europeană. Partidul care a pus, recent, şi ultimul punct pe harta integrării europene, prin intrarea în spaţiul Schengen. Nicio altă forţă politică din această ţară nu are în istoria sa realizări legate atât de solid de progresul national. De aceea, PSD rămâne cel mai puternic brand politic românesc de care noi, social-democraţii, şi toţi cei care ne susţin trebuie să fim mândri şi de care să nu ne îndoim vreodată”, spune Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.