Spațiul Schengen, în plin proces de reformare. Statele europene reintroduc controalele la frontiere

de: Toma Enescu
07 04. 2024
schengen-1-1-1200x675
Sursa foto: EvZ

Fenomenul de migrație ilegală pune mare presiune pe spațiul european de liberă circulație, Schengen. Mai multe state au reintrodus controalele la frontieră. Cipru este unul dintre statele europene care se confruntă cu un număr mare de imigranți sirieni și libanezi care fug din calea războiului din Orient.

Pe fondul acestei problele statele Schengen și-aul luat măsuri de protecție și au reintrodus controalele la frontiere. Măsura este temporară, dat poate fi prelungită în cazul în care situația o impune.

Fenomenul de migrație ilegală, o problemă de actualitate în Schengen

Cadrul legislativ pentru spațiul Schengen permite reintroducerea controalelor pentru anumite frontiere. Scopul acestei măsuri, de ultimă instanță de altfel, constă în evitarea amenințărilor la adresa securității interne a stateleor Schengen, respectiv UE.

Austria a reitrodus controalele la frontiera cu Republica Cehă, o măsură valabilă până în 16 aprilie, asta în ccazul în care guvernul de la Viena nu va impune o altă prelungire. Restricții au fost impuse și la punctele de trecere a frontierelor cu Slovenia și Ungaria, valabile până în luna mai. De asemenea, controale similare vor fi și la granița cu Slovacia până la 2 iunie.

Regimul de la Viena a motivat decizia ivocând presiuni asupra sistemului de primire a cererilor de azil. Totodată, Austria a adus în discuție și traficul de arme și de persoane, în contextul războiului din Ucraina. Danemarca este un alt stat Schengen care a impus controale pentru traficul terestru și maritim. Statul nordic a impus verificări la granița cu Germania, măsură valabilă până în luna mai, se arată într-un raport al Comisiei Europene.

Sursă foto: Facebook

Austria înăsprește controalele de la graniță

Primele două economii ale Europei, Germania și Franța au adoptat măsuri similare. Emmanuel Macron a cerut de asemenea, impunerea de controale suplimentare până la finalul lunii aprilie. În contextul Campionatului European de Fotbal, Germania a impus măsuri suplimentarea la granițele cu Polonia, Cehia și Elveția. Guvernul de la Berlin a invocat creșterea migrației și a contrabandei.

Italia, o țară afectată din plin de fenomenul migrației ilegale, a declarat că măsurile de securitate la granița cu Slovenia vor dura până în luna iunie. Guvernul de la Roma a precizat că migranții veniți prin Balcani ar putea fi teroiști.

sursa foto: Ziarul Lumina

Spațiul Schengen, în plin proces de reformare

Norvegia, stat care nu este membră UE, dar face parte din acordul Schengen, a restabilit controalele maritime în porturile cu legături de feribot, până în luna mai. Statul nordic a invocat amenințări la adresa infrastructurii sale și din partea serviciilor de informații străine.

Slovenia a instalat restricții la frontierele cu Ungaria și Croația, măsuri impuse în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu și Ucraina. Guvernul de la Bratislava a acuzat amenițările teroriste și crima organizată din Balcanii de Vest. Suedia și-a înăsprit controalele la frontieră până în mai. În acest mod, contracarează amenințările islamiste în contextul arderii Coranului.

Țara vencină, Finlanda, cu toate că nu este stat Schengen, a închis punctele de trecere de la frontiera terestăr cu Rusia, pe fondul îngrijorărilor privind numărul mare de cereri de azil din țări terțe, potrivit EvZ.