Păsările rare din Delta Dunării sunt de-a dreptul impresionante. Majoritatea dintre acestea sunt incluse în categoria păsărilor migratoare.
Delta Dunării este cea mai importantă zonă umedă din Europa Centrală, un adevărat paradis pentru numeroase specii de pasări. Delta noastră este a treia ca mărime din Europa, iar la nivel mondial se află pe locul 22.
Delta Dunării este locul unde viețuiesc peste 330 de specii de păsări, dintre care aproximativ 130 sunt păsări migratoare. Printre cele mai cunoscute păsări din Deltă se regăsesc: egrete, lebede, rațe, gâște, dar și specii mai rare precum gâsca cu gât roșu sau cormoranul mic. De asemenea, indispensabili sunt și pelicanii.
Pelicanul creț
Pasărea cu cea mai mare dimensiune din Deltă poate ajunge până la 180 de centimetri de la vârful cozii până la capătul ciocului. Aripile sale întinse măsoară între 310 si 345 de centimetri lungime. Pelicanul creț preferă zonele cu umezeala ridicată precum deltele, estuarele și lagunele.
Stârcul de noapte
Este o specie de păsări din Delta Dunării care este caracteristică zonelor umede cu apă dulce sau chiar sărată. Are o lungime a corpului de 58-65 cm și o greutate de circa 800 g. Se hrănește mai ales cu pești, la care se adaugă larve de insecte, mormoloci, lipitori și chiar șoareci.
Marele Pelican Alb
Peste jumătate dintre marii pelicani albi din Europa se reproduc în Delta Dunării. Ei sunt adesea văzuți în număr mare în timpul perioadei de hrănire.
Codalbul
Este cunoscut și sub denumirea de vultur cu coada albă, este o pasăre de pradă diurnă, caracteristică zonelor deschise din zona coastelor marine și lacurilor cu apă dulce în apropierea cărora se găsesc arbori bătrâni sau insule stâncoase. Lungimea corpului este de 76-92 cm și are o greutate de 4.100 de grame pentru mascul și 5.500 de grame pentru femelă. Se hrănește în special cu pește, păsări de apă și mamifere mici.
Gâsca cu gât roșu
Este o specie caracteristică zonelor de tundră siberiană. Lungimea corpului este de 54-64 cm și are o greutate medie de 1400-1600 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 110-125 cm. Adulții au înfățișare similară. Gâsca cu gât roșu este cea mai mică dintre gâște.
Cormoranul mare
Cormoranii pot sta câteva minute sub apă, aproape niciodată neieșind fără o captură.
Stârcul lopătar
Stârcul lopătar este o altă specie de pe aceste meleaguri, ciocul său plat fiind dovada adaptării la hrana sa preferată, nevertebratele acvatice pe care le caută cu frenezie în mâlul lacurilor puțin adânci.
Egreta mare
Egreta mare este de fapt un stârc de culoare albă, de talie mare, foarte bun pescar și o prezență elegantă pe canalele Deltei. O putem deosebi ușor de egreta mică după talia evident mare, ciocul complet galben și picioarele negre.