Ministrul Muncii anunță sporuri consistente pentru bugetari. După negocieri maraton cu profesioniștii din transporturi, din autoritățile centrale și instituțiile cu autofinanțare, Simona Bucura-Oprescu a promis un spor lunar care va încuraja performanța în noua lege a salarizării.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a discutat cu profesioniștii din transporturile aeronautice, Apele Române, energie, Agenția Nucleară și Deșeuri Radioactive, turism, Agenția Națională de Integritate, Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței și sindicatele reprezentative ale acestor instituții, anunță ministerul Muncii.
Discuțiile au avut loc în contextul elaborării proiectului legii salarizării în sectorul bugetar. Cei prezenți la dialog au expus provocările pe care le întâmpină la locurile de muncă și au susținut că este nevoie de o lege nouă care să elimine inechitățile din salarizarea în sistemul public.
„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanța. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forța calificată de muncă”, a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.
De cealaltă parte, premierul Marcel Ciolacu a spus că ar trebui să se renunțe la actualele sporuri salariale și că în viitoarea lege a salarizării și-ar dori ca acestea să nu mai existe și să fie cuprinse în corpul salariului.
„Nu sunt adeptul sporurilor, eu vreau să ne asumăm în coaliție ca în viitoarea lege a salarizării să nu mai existe sporuri. Actualele sporuri să fie cuprinse în corpul salariului și de acolo să terminăm această invenție românească cu zeci de sporuri pentru care ne luptăm în instanță, câteodată le pierde angajatul, angajatorul. Vor exista pentru cei care fac gărzi, care nu pot să lipsească de la serviciu, vor exista anumite componente, a spus premierul.
Legea salarizării unitare în sistemul public ar fi trebuit să fie gata până la 15 iulie 2023. Prim-ministrul promitea că legea va intra în dezbaterea Palamentului la 1 septembrie 2023.
Calendarul promis de Guvern este mult întârziat – legea este încă la stadiul de proiect, iar drumul până la intrarea în circuitul parlamentar e lung.