Guvernul român vine în spirjinul fermierilor și acordă subvenții de 2.000 de lei. Sprijinul financiar se acordă în anumite condiții și doar celor care cresc în bătătură porci de Mangalița sau de Bazna.
Se spune despre carnea acestor animale că este mai sănătoasă decât cea a somonului, însă prea puțini români o consumă. Prin urmare, fermierii pot primi până la 2.000 de lei pe cap de animal.
Spre deosebirede anul trecut în acest an se dau subvenții mai mari cu până la 60%, de la 1.200 de lei cât au fost anul trecut până la 2.000 de lei potrivit Revista Fermierului.
Pentrua intra în posesia respectivelor subvenții, fermierii trebuie să depună o cerere nu mai târziu de luna iunie. Executivul de la București a aprobat schema de ajutor pentru creșterea acestor rase de porci, de altfel cele mai căutate din Europa.
Specialiștii precizează că, din punct de vedere calitativ carnea de mangalța este mai sănătoasă decât carnea de somon. Desigur, că o importanță deosebită o are hrana și condițiile în care animalele sunt ținute. De exemplu, porcii de Mangalița cresc mai greu dacă sunt ținuți pe beton. Însă, ținut în semi-libertatea porcii se dezvoltă mai bine, pană la o medie de 10 kg pe lună.
„Creşte mai greu dacă-l ţii pe beton. Dar eu, crescându-l în semilibertate, am o medie de 10 kg pe lună. La mine, un porc la un an, la 12 luni, are în jur de 100-110 kg. Creşterea cea mai grea este până la 6 luni, când depune mai mult de 45 kg.
După 100 începe să meargă bine, 150-160 kg până la 200 kg. Le dau porumb şi lucernă. Am baloţi din ăia de 250 kg, îi ridic cu motostivuitorul şi îi arunc acolo, precum caprele stau. Şi la scroafele care sunt cu purcei le macin furajul din porumb, orz, purceii până la două luni stau acolo şi de la două luni îi înţarc”, a declarat crescătorul din județul Arad pentru Revista Fermierului.