SUA anunță un ajutor suplimentar pentru Ucraina. Administrația Biden, pe picior de plecare de la Casa Albă, oferă Kievului alte 725 de milioane de dolari, care includ în special rachete şi mine antipersonal.
Cu mai puţin de două luni înainte de învestirea lui Donald Trump, administraţia Joe Biden afirmă că doreşte „să se asigure că Ucraina are capacităţile de care are nevoie pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse”, potrivit unui comunicat difuzat de secretarul de stat american Antony Blinken, relatează AFP.
„Statele Unite furnizează un nou lot important de arme şi echipamente (…) Acest ajutor suplimentar (…) este evaluat la 725 de milioane de dolari”, se arată în comunicat.
Statele Unite au anunţat luna trecută o primă livrare de mine antipersonal Ucrainei, decizie criticată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.
Minele antipersonal sunt dispozitive explozive care continuă să omoare şi să mutileze oameni mult timp după încheierea conflictelor.
În stilul caracteristic, veșnic nemulțumita Ucraina a criticat marți un acord încheiat în urmă cu 30 de ani, în temeiul căruia a renunțat la armele nucleare în schimbul unor garanții de securitate care nu s-au materializat niciodată, în timp ce face un efort concertat pentru a fi invitată să adere la alianța NATO.
Kievul solicită cu disperare garanții de securitate solide pentru a se proteja de o nouă agresiune rusă, în timp ce revenirea președintelui ales al SUA, Donald Trump, la Casa Albă stârnește temeri cu privire la o soluționare rapidă a războiului, care ar lăsa-o expusă.
Ministerul ucrainean de Externe a amintit de Memorandumul de la Budapesta din 1994, prin care Kievul a renunțat la al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume în schimbul unor garanții de securitate, inclusiv din partea Rusiei, după destrămarea URSS din 1991.
„Astăzi, Memorandumul de la Budapesta este un monument al lipsei de viziune în luarea deciziilor strategice de securitate”, a scris ministerul într-o declarație, marcând în această săptămână aniversarea acordului din 5 decembrie 1994.
Ucraina a denunțat memorandumul încă din 2014, cu mult înainte de invazia din 2022, când trupele ruse au cucerit și anexat peninsula ucraineană Crimeea, înainte de a sprijini proxeneții paramilitari din est.