Aproximativ 33.900 de elevi află astăzi subiectele la Limba Română la BAC 2023 sesiunea de toamnă. Examenul va continua mâine cu proba la proba obligatorie a profilului.
UPDATE: Subiectele la Limba Română au fost publicate.
Atât baremul, cât și subiectele, pot fi vizualizate aici.
Candidații susțin joi, 17 august, proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, iar vineri pe cea la alegere în funcție de profil.
UPDATE: UPDATE ora 12.00: S-a încheiat proba la limba română de la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023
Subiectele la Limba Română la BAC 2023 sesiunea de toamnă se vor afla după ora prânzului. Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalureat 2023 începe miercuri, 16 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română, anunță Ministerul Educației. Conform calendarului, joi urmează proba obligatorie a profilului, iar vineri, 18 august, se va desfășura proba la alegere a profilului și specializării. Luni, 21 august, va avea loc proba la Limba și literatura maternă, absolvenții clasei a 12-a urmând să afle primele rezultate, înainte de contestații, pe 25 august.
Examenul se va desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului de ministru nr. 5.242/2022 și ale Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat – 2011, aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei nr. 4.799/2010).
Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 22.600 de candidați provin din promoţia anului 2023, iar aproximativ 11.300 sunt din promoţiile anterioare, notează ObservatorNews.ro.
Rezultatele inițiale și cele finale se publică AICI.
Elevii care susțin astăzi Bacalaureatul de toamnă, proba scrisă la Limba și literatura română au intrat deja, în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate, în sălile de examninare. Proba începe la ora 9.00, iar timpul destinat elaborării lucrării este de 3 ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.
Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenţi în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise.
Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări. În cazul în care un candidat refuză să predea lucrarea scrisă, acesta va fi eiminat din examen.
Foile candidaţilor de la Bacalaureatul de toamnă vor fi scanate şi vor fi trimise aleatoriu în ţară pentru corectare. Toţi profesorii le vor evalua în acelaşi timp, din faţa computerului. Diferenţa pentru elevi este că nu se mai securizează colţul paginii iniţiale, prima pagină rămâne cu datele la vedere, pentru că secretizarea o va face platforma digitală automatizat. Elevul va preda lucrarea către supraveghetorul din sala de examen, care va scana cu grijă fiecare pagină scrisă. Lucrarea va fi încărcată pe serverul securizat de STS şi, cu un singur click, va ajunge pe două computere, aleatoriu alese, din două colţuri diferite de ţară.
Platforma identifică automat diferenţele de note între cei doi evaluatori. Când diferenţa este mai mare de un punct, lucrarea se distribuie automat altor doi evaluatori din ţară. Se elimină cea mai mare şi cea mai mică dintre note şi se face media între notele rămase.
Primul avantaj e că profesorul nu va mai putea greşi nota unui copil atunci când o trece pe tabel. Al doilea, speră Ministerul Educaţiei, este eliminarea fraudelor de la Bacalaureat.