NEWS

Sume enorme pentru adeverințele de recalculare a pensiilor. Se iau măsuri urgente | VIDEO

Sume enorme pentru adeverințele de recalculare a pensiilor. Se iau măsuri urgente | VIDEO
SURSĂ FOTO: INFOFINANCIAR

Anumite firme de arhivare cer sume enorme pentru adeverințele de recalculare a pensiilor. Premierul Marcel Ciolacu a cerut vineri măsuri urgente pentru sancționarea celor care profită de pe urma pensionarilor. De altfel, și Consiliul Concurenței a demarat recent o anchetă la aceste companii.

Pensionarii dau sume enorme pentru adeverințele de recalculare a pensiilor

Pentru a-și mări pensiile și a depune la Casa de Pensii dovada că au primit sporuri, prime sau ore suplimentare, pensionarii plătesc bani mulți unor firme care eliberează adeverințele doveditoare. Primul-ministru a cerut măsuri urgente în acest sens.

 

”Se pregătește procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiilor. Am văzut, la fel ca și dumneavoastră, că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjucturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii.

Așa ceva este și ilegal și imoral și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege.”, a punctat premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern de vineri.

Ancheta Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a demarat recent o anchetă privind firmele are furnizează servicii de arhivă pensionarilor și solicită, pe nedrept, bani pentru eliberarea unor adeverințe.

Mai precis, unele firme au cerut sume de 2.000-3.000 de lei pentru adeverințele necesare pensionarilor. Bogdan Chirițoiu, directorul instituției, spune că a fost analizată situația și a descoperit anumite suspiciuni de încălcare a legii.

„Sunt situații în care pensionarii trebuie să plătească sume foarte mari pentru obține documente de care au nevoie pentru recalcularea pensiilor și analizând situația, am descoperit într-adevăr anumite suspiciuni de încălcare a legii. Au avut de plătit 2000-3.000 lei, da, pentru a obține copii după cărțile de muncă din trecut și nu știe dacă din recalculare a pensiilor vor reuși să obțină o sumă suficient de mare care să acopere cât au de plătit pentru aceste documente”, a declarat Bogdan Chirițoiu la Antena 3.

De asemenea, autoritățile suspectează că mai multe companii, prin mijloace procedurale, au acces la informaţii sensibile. Este vorba despre tarife, cheltuieli indirecte şi marje de profit. Acest lucru s-ar întâmpla cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică şi Electronică din România (PIAFER).

Bogdan Chirițoiu spune că investigația este declanșată asupra mai multor companii de activare și asupra asociației lor. Totodată, investigațiile vor dura peste un an de zile, spune președintele instituției.

 „Dacă firmele, în loc să concureze au schimbat informații între el în acest proces de stabilire a tarifelor maxime. Investigația e declanșată asupra mai multor companii de activare și asupra asociației lor și o să dureze peste un an de zile. Noi avem o problemă în acest an, faptul că dată fiind la legea pensiilor, e în derulare procesul de recalculare a pensiilor și atunci încercăm să vedem ce soluții avem pentru a reduce tarifele care sunt percepute în momentul de față de către firmele de arhivare.

Deci noi la asta ne uităm, cum au stabilit firmele aceste tarife maximale pe care le-au propus Casei de Pensii și noi o să facem și recomandări Casei de Pensii să-și îmbunătățească procedurile”, a conchis directorul Consiliului Concurenței, conform Capital.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Planta care îți poate aduce profit 1000 de euro pe hectar fără prea mare bătaie de cap. Este considerată cultura regină. Se însămânțează în septembrie și mulți fermieri au dat lovitura cu ea
Planta care îți poate aduce profit 1000 de euro pe hectar fără prea mare bătaie...
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Cui aparține, de fapt, terenul de sub casă. Milioane de români sunt în această situație. Puțini știu ce au de făcut
Cui aparține, de fapt, terenul de sub casă. Milioane de români sunt în această situație....
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
BREAKING! Celebru influencer din România, găsit mort în casă. Paznicii au dat alerta
BREAKING! Celebru influencer din România, găsit mort în casă. Paznicii au dat alerta
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Influencerul Andrei Versace, găsit mort în apartamentul său. Detalii șocante
Influencerul Andrei Versace, găsit mort în apartamentul său. Detalii șocante
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...