În România anului 2024, consumul produselor de igienă plasează cetățenii români pe ultimul loc când vine vorba de îngrijirea personală.
În speranța că vor corecta acest lucru, mai mulți parlamentari au propus o inițiativă legislativă pentru reducerea TVA-ului la 9% pentru produsele de igienă de bază.
Organizațiile non-profit implicate în programele de promovare a igienei în rândul femeilor susțin inițiativa parlamentarilor, mai ales că din cauza situației financiare precare fetele lipsesc de la școală pentru că nu au bani de absorbante.
Datele statistice plasează țara noastră pe ultimele locuri la nivelul continentului european în privința consumului produselor de igienă personală cum ar fi săpunul, deodorantelor sau pasta de dinți.
Mai mult decât atât, datele ONG-urilor relevă că sunt aproximativ 1,7 care nu-și permit absorbante, potrivit stirileprotv.ro. Românii folosesc de patru ori mai puțin săptămâni decât europenii din vestul Europei, în timp ce alți 63% nu se spală pe dinți, iar 4% dintre orășeni nu folosesc niciodată pasta și periuța de dinți.
Pentru a corecta aceste statistici rușinoase, un senator USR a propus scăderea TVA-ului de la 19 la 9% pentru săpun, pasta de dinți, antiperspirante, absorbante pentru femei și scutece pentru copii și adulți.
„Până în doi ani de zile, un bebeluș consumă pe săptămână undeva la 40 de scutece, poate chiar mai multe. În magazine, un pachet de scutece pentru copii ajunge la 100 de lei. Dacă luăm pe lună două pachete, sunt două sute de lei.
Dacă avem în familie și un bătrân care are incontinență, deja costurile sunt mult mai mari”, a declarat Adina Săniuță, senator USR, inițiatoarea proiectului. În București, voluntarii organizațiilor non-profit oferă gratuit absorbante în școli. Întâmplările povestite de aceștia par desprinse dintr-un alt secol care nu are nimic de-a face cu modernitate.
„Am avut destul de multe povești în care am descoperit că femeile și fetele din școli folosesc haine vechi pe post de absorbante”, a declarat Alexandra Tănase, voluntar „Medici fără frontiere”. „Erau unele care spuneau că rupeau din cearșafuri și apoi le spălau și le refoloseau”, a precizat la rândul ei Lavinia Cosma, coordonator asociația „Pe Stop”.
În mediul rural situația este și mai gravă, organizațiile care se ocupă de sănătatea mamei și copilului au menționat că sunt sate unde femeile gravide trăiesc cu 250 de lei pe lună, iar despre consultațiile la doctor nici nu se pune problema.
„Putem să facem vizite în mediul rural să vedem cum trăiesc 11 persoane într-o singură cameră, cu pământ pe jos, fără electricitate”, a precizat Silvia Burcea, coordonator „Salvați Copiii”. Inițiativa legislativă va intra la dezbatere în Camera superioară la Parlamentului, însă mai întâi trebuie aprobată și de deputați, mai menționează sursa citată.