NEWS

Suprataxarea producătorilor de energie electrică, declarată neconstituțională

Suprataxarea producătorilor de energie electrică declarată neconstituțională
Sursă foto: Pixabay

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională suprataxarea producătorilor de energie electrică, motivând că aceasta încalcă libertatea economică și libera inițiativă. Statul a colectat aproximativ 50 de miliarde de lei din taxarea suplimentară a sectorului energetic.

Decizie privind suprataxarea producătorilor de energie electrică

CCR a decis că suprataxarea producătorilor de energie electrică, reglementată prin Ordonanța de Urgență 27/2022, este neconstituțională. Astfel, instanța de contencios constituțional a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de producători din sector și a declarat că prevederile din articolul 15 și Anexa nr. 6 ale OUG 27/2022 încalcă principiul justei așezări a sarcinilor fiscale și libertatea economică, afectând competitivitatea și producția de energie regenerabilă.

Curtea Constituțională a subliniat că obligația de a contribui la Fondul de Tranziție Energetică, impusă producătorilor de energie electrică prin OUG 27/2022, contravine principiilor constituționale din articolul 56, referitor la justa așezare a sarcinilor fiscale, și articolul 45, care susține libertatea economică și libera inițiativă.

Potrivit deciziei, aceste măsuri au afectat concurența loială și au descurajat investițiile în energie regenerabilă, un sector esențial pentru tranziția energetică.

OUG 27/2022 a stabilit o suprataxă pentru toți producătorii de energie electrică, prin care aceștia au fost obligați să plătească integral suma care depășea pragul de 400 de lei/MWh, indiferent de prețul la care energia era vândută efectiv pe piață. Acești bani au fost direcționați către Fondul de Tranziție Energetică pentru a acoperi costurile plafonării prețurilor la energie și gaze pentru consumatorii finali, însă plățile către furnizori au fost adesea întârziate, iar restanțele au ajuns la aproximativ un miliard de euro.

Companiile au contestat taxarea

Mai multe companii din sectorul energiei, în special din domeniul regenerabilelor, au contestat această suprataxare, argumentând că măsurile au impus o povară fiscală disproporționată, care împiedică dezvoltarea energiei verzi. Asociațiile din industrie susțin că aceste taxe au afectat investițiile în energie regenerabilă și au diminuat competitivitatea producătorilor locali.

Potrivit Asociației Furnizorilor de Energie, statul a colectat aproximativ 50 de miliarde de lei din taxarea suplimentară a sectorului energetic, dintre care doar jumătate au fost utilizate pentru susținerea plafonării prețurilor. În contextul deciziei Curții, statul ar putea fi obligat să returneze companiilor aproximativ 13 miliarde de lei.

Ministerul Energiei va lua măsurile necesare

În urma deciziei Curții Constituționale, Ministerul Energiei a anunțat că va analiza cu atenție motivarea acesteia pentru a înțelege impactul juridic și tehnic asupra reglementărilor actuale din sectorul energetic. Ministerul a transmis că va lua măsurile necesare pentru a alinia legislația la cerințele constituționale și pentru a menține stabilitatea pieței de energie, garantând protejarea consumatorilor finali.

„Odată ce motivarea va fi disponibilă, Ministerul va evalua toate aspectele juridice și tehnice ale deciziei pentru a identifica cele mai potrivite măsuri de modificare a legislației și pentru a continua protejarea consumatorilor finali”, se precizează în declarația Ministerului Energiei.

Decizia Curții ridică întrebări legate de posibilele obligații de returnare a sumelor colectate de la producători, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat. Rămâne de văzut dacă Guvernul va trebui să restituie companiilor sumele plătite în perioada aplicării OUG 27/2022 și cum va fi reformulat cadrul legislativ pentru a răspunde nevoilor sectorului energetic, menținând în același timp echitatea fiscală și stabilitatea pieței.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Prime de Crăciun de 6.000 de euro în Germania. Care sunt angajații care primesc cele mai mari bonusuri la final de an
Prime de Crăciun de 6.000 de euro în Germania. Care sunt angajații care primesc cele...
Aceasta este cea mai lungă cale ferată din lume. Are aproape 10.000 de km, străbate două continente și trece prin 88 de orașe importante
Aceasta este cea mai lungă cale ferată din lume. Are aproape 10.000 de km, străbate...
Tancurile israeliene au ajuns în apropierea capitalei siriene Damasc - surse
Tancurile israeliene au ajuns în apropierea capitalei siriene Damasc - surse
Obiectul ciudat observat de un bărbat pe Google Earth. A rămas fără cuvinte când l-a descoperit în realitate
Obiectul ciudat observat de un bărbat pe Google Earth. A rămas fără cuvinte când l-a...
Cine e, de fapt, iubitul Ancăi Țurcașiu. E vedetă în showbiz și nu e deloc așa tinerel cum se credea. Călin e și el divorțat
Cine e, de fapt, iubitul Ancăi Țurcașiu. E vedetă în showbiz și nu e deloc...
Patru zodii care vor avea o săptămână de invidiat. Cele mai bune lucruri li se întâmplă lor
Patru zodii care vor avea o săptămână de invidiat. Cele mai bune lucruri li se...
Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe...
Gigi Becali, în HOHOTE de plâns! Unde a fost filmat
Gigi Becali, în HOHOTE de plâns! Unde a fost filmat
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Decizia luată chiar acum
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Decizia luată chiar acum
Elena Lasconi, criză de nervi. Ce-i pregătește USR. A aflat tot
Elena Lasconi, criză de nervi. Ce-i pregătește USR. A aflat tot
ÎPS Teodosie este cercetat în şedinţa Sfântului Sinod după declaraţiile de susţinere a lui Georgescu
ÎPS Teodosie este cercetat în şedinţa Sfântului Sinod după declaraţiile de susţinere a lui Georgescu
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în...
Kickboxerul moldovean Tolea Ciumac, scandal pe stradă. Ar fi băgat în spital o femeie
Kickboxerul moldovean Tolea Ciumac, scandal pe stradă. Ar fi băgat în spital o femeie
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Călin Georgescu acționează în instanță Administrația Prezidențială, SRI, SIE, STS și MAI
Călin Georgescu acționează în instanță Administrația Prezidențială, SRI, SIE, STS și MAI
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!