NEWS

Surprinzător sau nu, orașul cu cel mai curat aer din România nu este la munte. Ce au descoperit specialiștii după măsurători complete

Surprinzător sau nu orașul cu cel mai curat aer din România nu este la munte. Ce au descoperit specialiștii după măsurători complete

Orașul cu cel mai curat aer din România nu este la munte, după cum arată o serie de măsurători făcute de specialiștii din cadrul Agenției Europene de Mediu, ci la câmpie. Bucureștiul, pe de altă parte, se află la coada clasamentului.

Orașul cu cel mai curat aer din România nu este la munte

Agenția Europeană a Mediului a încadrat orașele „de la cel mai curat la cel mai poluat pe baza nivelului mediu de particule fine din ultimii doi ani calendaristici”. Particulele fine sunt „poluanții atmosferici cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește decesele premature și bolile”, au explicat specialiștii agenției europene, citați de Observatornews.ro.

În clasament, orașul cu cel mai curat aer din România este Galați, locul 21. Următoarele orașe din România în care au fost făcute calcule privind poluarea aerului sunt Oradea, locul 146, și Sibiu, locul 157. În clasament mai apar orașele Constanța 232, Bacău 261, Botoșani 273, Buzău 274, Timișoara 281, Brașov 289, Cluj-Napoca 291, Suceava 296, Satu Mare 301, Arad 308, Baia Mare 313, Ploiești 327, Piatra Neamț 329, Tg.Mureș 330 și Iași 340.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: Cresc taxele și impozitele în București! Cât vor avea de plătit locuitorii Capitalei de anul viitor

Capitala României este pe locul 302, având un indice de poluare de 15,7, dublu în comparație cu orașul Galați (indice 7,2). Cel mai prost aer din România este în orașul Iași care se află pe locul 340.

Conform raportului întocmit de Agenția Europeană a Mediului, orașul cu cel mai poluat aer din Europa este orașul Slavonski Brod din Croația, iar orașele cu cel mai curat aer sunt Faro, din Portugalia, și Umea și Uppsala, ambele din Suedia.

Galați este municipiul de reședință al județului cu același nume, Moldova, România. Este singura localitate din România decorată cu Crucea de Război Franceză, respectiv Italiană, după rezistența eroică a românilor din oraș împotriva bolșevicilor și-a Puterilor Centrale deopotrivă. Se află în apropiere de frontiera triplă sudică cu Republica Moldova și Ucraina. Conform ultimului recensământ, municipiul numără 670.000 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, din 2002, când fuseseră numărați 298.861.

Orașul Galați are o istorie încărcată și datorită faptului că este plasat pe Dunăre, o importantă arteră comercial-fluvială europeană. Viața economică s-a dezvoltat în jurul Șantierului Naval, Portului Fluvial, în jurul Combinatului Siderurgic și a Portului Mineralier, informează Wikipedia.ro.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele