NEWS

Susținere importantă pentru România privind aderarea la Schengen cu drepturi depline! Anunțul venit din Germania

Susținere importantă pentru România privind aderarea la Schengen cu drepturi depline Anunțul venit din Germania
Sursa foto: gandul.ro

Prim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Soder, a subliniat marţi importanţa aderării României cu drepturi depline la spaţiul Schengen în cadrul unor discuții avute în compania premierului Marcel Ciolacu.

„Vedem progresele în România, în aspectele de siguranţă. Suntem un sprijin al României în aderarea cu drepturi depline în spaţiul Schengen, deoarece colaborarea cu Europol, de asemenea combaterea corupţiei au făcut progrese foarte mari, iar autorităţile colaborează foarte bine. Din partea Ministerului de Interne din Bavaria avem informaţii foarte importante şi bune, de aceea e foarte important ca România să poată intra în spaţiul Schengen. Trebuie să arătăm acest lucru şi ca un simbol al calităţii şi al respectului. Împreună luptăm împotriva criminalităţii, împotriva traficului de fiinţe umane, împotriva traficului de arme şi de droguri”, a spus Markus Soder, în cadrul unei declaraţii de presă comune alături de premierul Marcel Ciolacu.

Susținere importantă pentru România privind aderarea la Schengen cu drepturi depline! Anunțul venit din Germania

Markus Soder a remarcat relaţia bilaterală „foarte strânsă”, în contextul în care se împlinesc 25 de ani de la instituirea cooperării instituţionale româno-bavareze.

„Şi noi avem interes să aprofundăm aceste relaţii. Pentru Bavaria este foarte important, suntem foarte angajaţi. (…) Am avut multe întâlniri cu România, din 2018: de cinci ori cu şefii guvernelor. Noi suntem constructori de punte. Sud-estul Europei este unul dintre partenerii noştri principali din punct de vedere economic, cultural şi politic”, a spus el.

Totodată, premierul a menţionat că în Bavaria trăiesc peste 213.000 de cetăţeni români şi a evidenţiat contribuţia acestora în societate. De asemenea, a pledat pentru o intensificare a relaţiilor economice.

„Germania este cel mai bun partener al României, iar Bavaria este cel mai puternic partener comercial al României – de cinci ori am ridicat volumul comercial, iar transferul de mărfuri a trecut de 8 miliarde de euro şi suntem foarte fericiţi că va exista un forum economic bavarez – român, pentru a putea sprijini societăţile bavareze să facă investiţii în România şi să şi cunoască această zonă. E foarte important să întărim domeniul industriei de apărare”, a afirmat Markus Soder.

Markus Soder a vorbit şi despre o aprofundare a relaţiilor în domeniul cultural şi al educaţiei, menţionând că au fost încheiate peste zece parteneriate la nivel de şcoli şi că peste 1.000 de studenţi români studiază în Bavaria.

„Din toamna anului 2024 se vor oferi şi cursuri în limba română. Vor putea învăţa româna şi istoria României, astfel încât copiii români născuţi în Germania au ocazia să cunoască limba şi istoria”, a spus el.

Markus Soder a anunţat că anul viitor va efectua o vizită în România

Markus Soder a anunţat că anul viitor va efectua o vizită în România, fiind oaspetele premierului român în Bucureşti şi în Delta Dunării.

„Dunărea este liantul nostru. Strategia dunăreană este de asemenea un liant, pentru că avem şi aici multe programe care duc la această coeziune”, a spus el.

Marcel Ciolacu a fost primit, marţi, de către Markus Soder, la sediul Cancelariei de Stat Bavareze, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Federală Germania. Ceremonia de întâmpinare a fost urmată de şedinţa comună a celor două guverne, prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la instituirea cooperării instituţionale româno-bavareze.

În cadrul vizitei oficiale, premierul este însoţit de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, de ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, de ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Conform datelor prezentate de Guvern, dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor şi partener comercial pentru România, cu un volum de schimburi comerciale de circa 8,37 miliarde de euro.

Pe locul 2 se situează Landul Baden Wurttemberg cu 8,22 miliarde de euro, iar pe locul 3 Landul Renania de Nord-Westfalia cu 7,39 miliarde de euro, acestea vizând în principal domeniile construcţiilor de maşini, piese şi componente din industria auto, IT.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul american a fost în alertă tot timpul
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul...
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe cu piscină și etaj. Dai și de două ori mai puțin decât pe apartamentele din Militari, Veteranilor sau Berceni
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire...
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...