NEWS

Tatăl lui Cabral din Congo este în arest de șase luni. Cazul a ajuns în atenția Amnesty Internațional

Tatăl lui Cabral din Congo este în arest de șase luni. Cazul a ajuns în atenția Amnesty Internațional

Tatăl biologic al lui Cabral, în vărstă de 77 de ani este în arest de aproape șase luni în țara sa de origine, Congo. Bărbatul în vârstă de 77 de ani are probleme de sănătate și suferă de hipertensiune.

Doctorul Alexandre Ibacka Dzabana a fost arestat la începutul lunii martie, doar cu 10 zile înainte de alegerile prezidențiale din această țară. Tatăl din Congo al lui Cabral este președinte al unei organizații civice care militează pentru drepturile omului din această țară. Cunoscut sub numele de dr. Alex, a fost acuzat de autorități că a încercat să destabilizeze procesul electoral. În Congo au avut loc alegeri la începutul lunii martie.

Inițial, rudele bătrânului au crezut că acesta a fost răpit, dat fiind că a fost ridicat din fața propriei case, de mai mulți polițiști și agenți de securitate îmbrăcați în civil. Cazul a fost relatat de presa din Congo, iar arestarea sa a fost urmată de reacții și proteste din partea mai multor organizații civice din toată lumea.

Dr Alex este președintele Platformei Congoleze, un ONG care luptă pentru drepturile omului și o societate democratică.

Activistul civic închis fără avocat

La câteva ziule după ce a fost arestat tatăl lui Cabral, autoritățile au mai ridicat un activist civic, vicepreședinte al unei alte asociații, Cei doi au fost duși în arestul central din Brazzaville, unde sunt ținuți prizonieri, fără a avea dreptul la un avocat și fără să poată lua legătura cu membrii familiilor. Tatăl lui Cabral a fost adus în fața unui procuror abia la o lună după arestare, pe 9 aprilie, iar acesta l-a pus sub acuzare pentru atentat la siguranța națională.

În prezent, Dr. Alex așteaptă să fie judecat, însă nu se știe când se va întâmpla acest lucru. Autoritățile nu au fixat un termen pentru proces.

Aceasta, cred reprezentanții societății civile, pentru că procuroeii nu au reușit să strângă suficiente probe împotriva bătrânului activist. Astfel, în opinia lor, este vorba despre un caz de proces politic, instrumentat împotriva cuiva care luptă contra abuzurilor din Congo, scrie wowbiz.

Cabral nu a avut o relație cu tatăl biologic

Cabral nu a avut niciodată o relație cu tatăl biologic. Acesta l-a părăsit pe Cabral, în România, când era mic. Iar prima oară când s-au văzut a fost atunci când Cabral a avut vârsta de 13 ani.

Pe blogul său, Cabral scria că și-a ”pedepsit” tatăl biologic pentru că l-a părăsit și nu a avut niciodată o relație cu acesta. Iar ”pedeapsa” ar fi fost indiferența