NEWS

Dispare o taxă de 10% din România! Proiectul poate declanșa un nou scandal în Coaliție

Dispare o taxă de 10 din România Proiectul poate declanșa un nou scandal în Coaliție
Sursa foto: stiripesurse.md

Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc a depus un amendament în Camera superioară a Parlamentului prin care o taxa de 10% pe concediu medical introdusă de guvernarea Ciolacu la 1 ianuarie 2024 ar putea dispărea.

Textul inițiativei legislative, adoptat luni în comisiile Senatului, prevede eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale. Prin urmare, în cazul în care proiectul ajunge la vot în Camera Deputaților, toți bolnavii care intră în concediu medical vor fi scutiți de acest impozit.

Senatul a adoptat cu un vot majoritar eliminarea impozitării cu 10% pentru concediile medicale. Sunt vizate inclusiv concediul de maternitate sau cel pentru îngrijirea copilului bolnav.

Proiectul de lege a fost votat în Senat cu 73 de voturi „pentru”, 2 voturi „contra” și 29 de abțineri și urmează să fie transmis Camerei Deputaților pentru decizie finală.

Impozitul de 10% pentru concediile medicale ar putea dispărea

„Amendamentul propus de senatorii PNL prin care se elimină taxarea cu 10% a concediilor medicale a fost votat în unanimitate în ședința comisiilor reunite de Muncă și Buget – Finanțe din Senatul României. Senatoarea Nicoleta Pauliuc a susținut în cadrul ședinței amendamentul asumat și votat de membrii celor două comisii”, a anunțat grupul parlamentar PNL într-o postare pe Facebook.

Proiectul propus de Pauliuc a împărțit Coaliția de Guvernare în două tabere. Liberalii susțin eliminarea acestei taxe pentru toate categoriile de bolnavi, în timp ce social-democrații ar fi de acord cu eliminarea impozitului de 10% doar pentru o anumită categorie de pacienți. În special pentru femeile aflate în concediu de maternitate, pentru bolnavii cronic sau pentru cei care suferă de cancer.

În orice caz pentru eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale este necesar ca proiectul propus de Pauliuc să treacă și de Camera Deputaților. O altă variantă, mult mai rapidă de altfel, ar fi ca Gvuernul să emită o Ordonanță care să reglementeze eliminarea taxei pentru toate concediile medicale.

Social-democrații nu vor eliminarea impozitului pe concediu medical

Însă, aceast scenariu este foarte puțin probabil să se finalizeze deoarece decidenții principali, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și premierul Marcel Ciolacu nu susțin proiectul depus de Nicoleta Pauliuc.

Executivul a decis la finalul anului trecut, ca românii care vor intra începând cu acest an în concediu medical să plătească taxa de 10% din indemnizația primită pe durata concediului medical. Sunt excluși doar cei care au nevoie de zile libere din cauza unui accident de muncă sau din cauza unei boli profesionale. Taxa de 10% se aplică pentru suma suma brută trecută de angajator în contractul de muncă.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele