Taxă majorată cu 25% pentru proprietarii de case și apartamente. Schimbarea se aplică de la 1 ianuarie
O taxă a fost majorată pentru o categorie de români. Începând cu prima zi a anului următor, proprietarii de case și de apartamente vor fi nevoiți să scoată mai mult din buzunar.
O nouă taxă majorată în România
Locuitorii din Bacău se vor lovi de o nouă creștere a costurilor pentru utilități, începând cu 1 ianuarie 2025. Tarifele pentru apă potabilă și canalizare vor crește semnificativ, cu aproximativ 25%, ca parte a unui plan tarifar aprobat recent de Consiliul Local Bacău. Se pare că nu este singurul oraș care aplică această măsură.
În acest sens, prețul apei potabile în Bacău va ajunge la 10,77 lei pe metrul cub, comparativ cu 8,62 lei cât este la ora actuală. În ceea ce privește canalizarea, tariful va crește de la 6,44 lei la 8,04 lei pe metrul cub.
Noua mărire face parte dintr-un proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, derulat în județ. Proiectul are o valoare totală de 369 de milioane de euro. Beneficiarul principal este Compania Regională de Apă Bacău (CRAB). Mai mult, proeictul și include modernizarea infrastructurii din 41 de localități, inclusiv municipiul Bacău.
Consiliul Local Bacău a aprobat majorarea tarifelor ținând cont de rata inflației și de necesitatea finanțării proiectului.
În acest context, reprezentanții administrației locale au transmis că ultima majorare planificată în cadrul acestui proiect ar urma să fie aplicată în 2026. Cu toate acestea însă, locuitorii se confruntă deja cu un context economic dificil, dat fiind că scumpirile la utilități se adaugă unor creșteri recente de prețuri la gigacalorie, salubritate și taxe locale.
Și în București cresc taxele în 2025
Nici Capitala nu face rabat de la majorări de taxe. Bucureştenii urmează să plătească în 2025 impozite şi taxe locale mai mari cu 10,40%, având în vedere rata inflaţiei. Consiliul General al Capitalei a aprobat deja proiectul.
În situația mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%. Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri şi pe teren sau a impozitului pe mijloacele de transport este de 10%.
În raportul de specialitate sunt invocate prevederile art. 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, conform cărora impozitele şi taxele locale se indexează anual, până la data de 30 de aprilie, de către Consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior.
Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru anul 2023 rata inflaţiei a fost de 10,40%. Pentru anul 2024, taxele şi impozitele locale au crescut cu 13,8%, pe baza ratei inflaţiei. De asemenea, taxele şi impozitele locale au crescut cu 5,1% pentru anul 2023.