NEWS

Taxă nouă pentru românii care au centrale termice de apartament. Și șoferii o vor plăti în toată România

Taxă nouă pentru românii care au centrale termice de apartament. Și șoferii o vor plăti în toată România

Apare o taxă nouă pentru românii care au centrale termice de apartament. Mai mult, aceasta va fi plătită și de șoferii posesori de autovehicule cu combustibili fosili din țară. Astfel, România va introduce din 2027 o taxă pe carbon, care va avea o valoare între 0,5 și 1 leu pe unitate de măsură a combustibililor fosili folosiți la centralele de apartament și la automobile. 

Taxă nouă pentru românii care au centrale termice de apartament. Și șoferii o vor plăti în toată România

Tanczos Barna, ministrul mediului, a explicat că măsura va fi introdusă în conformitate cu noile decizii luate de miniștrii Mediului din Consiliul UE.

 „Europa, în momentul de faţă, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenţie sau sub formă de sprijin pentru tranziției, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluţii, pompe de căldură, fotovoltaice etc”, a spus Tanczos Barna.

Astfel, noua taxă se va aplica în general la încălzire și la transporturi, iar costurile suplimentare ar urma să fie compensate pentru consumatorii vulnerabili din fondul social climatic, înființat la nivelul UE, din care urmează ca aproape 6 miliarde de euro să fie puse la dispoziția României, fiind vizați și cei care au centrale termice de apartament.

Din suma primită de România din fondul social climatic, 35%  se va folosi pentru a compensa taxa pe carbon în bugetele familiilor unde veniturile se situează la un anumit nivel, care nu s-a stabilit încă. În plus, din diferenţa de 65% se pot finanţa diverse tehnologii de reducere a emisiilor de carbon, a mai anunţat Tanczos Barna, potrivit România TV.

Cum se va aplica taxa în România

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat ministrul Mediului.

În contextul în care România este țara care se găsește în grupa statelor UE cu cele mai mari creșteri ale prețului energiei electrice pentru populație, iar în 2020 trei din zece gospodării (33,3%) ajunseseră în sărăcie energetică, după ce au cheltuit peste 10% din venituri doar pentru plata facturilor la energie, această nouă taxă este o lovitură puternică, în plină criză energetică.

Oficialii europeni au ajuns la un acord cu privire la data de la care va fi impusă o nouă taxă celor care dețin centrale termice de apartament. Noua taxă va fi aplicată, cel mai probabil din anul 2027 și va fi calculată în funcție de fiecare metru cub de gaz consumat de o centrală termică de apartament. O reglementare în acest sens va trebui transpusă în legislația românească, de Guvernul României.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a aflat marți la Bruxelles unde a condus delegaţia României la Consiliul de Mediu. Aici au fost discutate o serie de regulamente şi directive privind restaurarea naturii, emisiile industriale, transferurile de deşeuri. De asemenea, au fost analizate și propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul pachetului privind reducerea la zero a poluării.

 „Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna la Antena 3.

Potrivit ministrului, la nivelul Parlamentului European și al Consiliului European s-a ajuns la un acord privind extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului. Noua taxă urmează să fie aplicată atât gospodăriilor deținute de persoanele fizice, cât și administratorilor de IMM-uri.