Tensiuni majore în Serbia după protestele de sute de mii oameni din capitala țării împotriva guvernului. Luni, Rectoratul Universităţii din Belgrad, opoziţia politică şi organizaţii studenţeşti din Serbia au acuzat Exectivul că a folosit un tun sonic, dispozitiv interzis în Serbia, împotriva demonstranţilor care au participat la marşul antiguvernamental masiv organizat sâmbătă la Belgrad, informează EFE, citată de Agerpres.
Autorităţile au negat că ar fi folosit un dispozitiv acustic cu rază lungă de acţiune, care este utilizat în unele ţări pentru a dispersa şi controla demonstraţiile prin emiterea unor sunete foarte enervante ce pot provoca panică, a raportat luni presa locală.
Serbian security forces illegally used military-grade sonic weapons against protesters in Belgrade
Police deployed the LRAD cannon — an acoustic weapon that emits a targeted “beam” of sound at volumes up to 160 dB.
Victims experience sharp ear pain, disorientation, and panic.… pic.twitter.com/gW8yNS4JSt
— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2025
„Tunul sonic a fost folosit fără avertisment şi fără un motiv clar, trezind îngrijorări serioase cu privire la ameninţarea la adresa drepturilor fundamentale ale cetăţenilor”, se arată într-o petiţie adresată ONU, semnată de aproape o jumătate de milion de cetăţeni sârbi.
Petiţia solicită sprijin ONU, Consiliului Europei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a investiga aspectele de natură medicală, legală şi tehnică în cazul suspiciunii privind utilizarea de către autorităţile sârbe a unui tun sonic, aparat interzis în Serbia şi în alte ţări din cauza consecinţelor dăunătoare pentru sănătate.
Sute de mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Belgrad pentru a demonstra împotriva guvernului şi a preşedintelui Aleksandar Vucic.
Potrivit presei independente, cea mai mare demonstraţie din istoria recentă a Serbiei a avut loc fără incidente serioase, în pofida temerilor privind posibile violenţe, acum cum avertizase preşedintele Vucic în ultimele zile.
Cel mai mare protest din istoria Serbiei a avut loc sâmbătă, 15 martie 2025, la Belgrad. Sursa foto. Srdjan Stevanovic/ Getty ImagesSute de mii de oameni s-au adunat sâmbătă în capitala Serbiei pentru a protesta față de moartea a 15 persoane în urma prăbușirii unei gări, transmite BBC. În timp ce guvernul a estimat participarea la 107.000 de persoane în Belgrad, un observator independent a declarat că s-au adunat 325.000 de persoane, dacă nu chiar mai multe, ceea ce a făcut ca acest protest să fie cel mai mare din istoria Serbiei.
Prăbușirea de la Novi Sad din noiembrie anul trecut a stârnit furie față de guvern și față de președintele Aleksandar Vucic. Demonstranții dau vina pe corupție și reducerea cheltuielilor pentru pierderea de vieți omenești. Ei consideră că dezastrul reflectă mai mult de un deceniu de guvernare a Partidului Progresist al lui Vucic – care s-a asociat strâns cu recenta renovare a stației.
Președintele Vucic s-a adresat națiunii sâmbătă și a lăudat poliția, adăugând că este mândru că „am reușit să păstrăm pacea”.
El a adăugat că a „înțeles” mesajul protestatarilor și a spus că „va trebui să ne schimbăm”.
În ciuda demisiilor multiple – și a insistenței lui Vucic că nu va pleca nicăieri – protestele au continuat să crească.
„Vrem doar o țară care să funcționeze”, a declarat pentru BBC studenta la drept Jana Vasic, în mulțimea tot mai mare din Belgrad.
„Vrem instituții care își fac treaba cum trebuie. Nu ne pasă ce partid este la putere. Dar avem nevoie de o țară care funcționează, nu de una în care nu primești justiție mai mult de patru luni.”
Piața Republicii – doar unul dintre cele patru puncte de întâlnire din capitala Serbiei pentru protestul „15 pentru 15” – a fost plină până la refuz sâmbătă.
Unii s-au refugiat pe soclul statuii prințului Mihajlo – locul tradițional de întâlnire al belgradenilor, echivalentul lui Eros din Piccadilly, la Londra. Alții au stat la coadă de-a lungul drumului din fața Muzeului Național, care se întindea până în Piața Studenților.