WORLD

Termocentralele pe cărbune din Balcanii de Vest au cauzat moartea a zeci de mii de persoane în ultimii trei ani

Termocentralele pe cărbune din Balcanii de Vest au cauzat moartea a zeci de mii de persoane în ultimii trei ani

Un studiu al CEE Bankwatch Network și Centrul de Cercetări privind energia și aerul curat (CREA) arată că termocentralele pe cărbune din Balcanii de Vest au cauzat moartea a zeci de mii de persoane în ultimii trei ani.

Jumătate dintre aceste decese au avut loc în țările din Uniunea Europeană, care includ Italia, România și Ungaria. Poluarea provine de la centralele electrice care își depășesc limitele legale de poluare sau limitele legale ale orelor de funcționare, în Serbia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Muntenegru.

„12.000 dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite, ele fiind atribuite emisiilor ilegale care depășesc de peste 6 ori limitele asumate prin Tratatul Comunității Energetice, ce permite accesul țărilor din Balcanii de Vest la piața de energie a UE. În România poluanții purtați de curenții de aer au provocat peste 450 de decese numai în 2020. În România sunt estimate aproximativ 360 de decese anual din cauza termocentralelor din Balcani care funcționează ilegal, și alte 95 atribuite importului de energie pe bază de cărbuni din aceste țări.”, se arată în studiul citat.

Cercetătorii care au contribuit la realizarea acestui studiu au folosit metodologia bazată pe studii științifice pentru a calcula creșterea riscului de deces atunci când poluarea aerului a crescut cu o anumită cantitate.

Prin proiectarea a ceea ce s-ar întâmpla dacă emisiile de cărbune ar fi eliminate dintr-o zonă, cercetătorii au combinat acest lucru cu datele populației și datele la nivel de țară pentru a calcula numărul de cazuri de decese atribuibile emisiilor uzinei de cărbune, precizează G4media.

[email protected] Bogdan Coroamă este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Univerității Hyperion. Și-a început cariera în presă în anul ... vezi toate articolele